Refugiații au luat cu asalt Europa: „Asta nu este viaţă. Suntem vii doar pentru că n-am murit”

Refugiații au luat cu asalt Europa: „Asta nu este viaţă. Suntem vii doar pentru că n-am murit”
Foto: Washington Post

Criza refugiaților a luat cu asalt Europa. Mai multe țări au construit ziduri pentru ca imigranții să nu mai poată ajunge illegal pe teritorul lor.

Sirienii sunt cei mai numeroși imigranți. În acest stat locuiau, în 2011, 22,4 milioane de oameni. Acum, jumătate dintre aceștia au fost ucişi, nevoiţi să îşi părăsească locuinţele sau să plece din ţară, scrie Washington Post.

“Cei care ajung să îşi rişte viaţa în ambarcaţiuni fragile, după care se supun pericolului de a muri sufocaţi în camioane care tranzitează Ungaria şi Grecia, doar pentru a face foamea într-o gară europeană suprapopulată cu refugiaţi au avut bani să plătească taxa de 5.000-6.000 de dolari cerută de călăuze”, scrie jurnalista Raluca Ion într-un editorial pentru Gândul.

Se descurcau mai bine în viaţa lor de dinainte decât migranţii care trăiesc acum cu milioanele, în condiţii greu de imaginat, în Liban, Turcia sau Iordania. Cei care au ajuns în aceste ţări şi-au părăsit casele pentru a supravieţui în mizerie şi foame. „Asta nu este viaţă”, le-a spus reporterilor Washington Post o femeie de 53 de ani care locuieşte într-o aşezare improvizată de-a lungul unei autostrăzi din nordul Libanului.

“„Suntem vii doar pentru că n-am murit”, a adăugat aceasta.

Și în Grecia se află circa 160.000 de refugiați. Cei mai mulți sunt tot sirieni. Unii sunt lipsiți de o educație elementară: nu știu nici măcar să scrie.

De asemenea, Italia, Ungaria, Germania, Austria, dar și alte țări europene se confruntă cu valuri de refuziați din Asia și Africa.

Conform Gândul, foamea, frica, lipsa accesului la servicii sanitare şi la şcoală sunt în pericol de a-i anihila ca fiinţe umane.

Viitorul celor mici este sumbru, iar riscul de radicalizare este real, susţine Peter Harling, consultant al think tank-ului International Crisis Group, scrie sursa citată.

„Aceasta este o întreagă generaţie de oameni lipsiţi de orice lucru la care ar putea să spere sau în care ar putea să creadă. Înspăimântător este faptul că în acest fapt s-ar putea afla seminţele unei situaţii care ar putea deveni cronice în viitor”, a mai avertizat el.

Pentru a le putea oferi refugiaţilor condiţii minime de trai este nevoie de bani. De sume uriaşe de bani. Iar banii lipsesc. ONU a cheltuit deja 5,6 miliarde de dolari pentru ajutorarea sirienilor, dar suma reprezintă mai puţin de jumătate din cât ar fi fost nevoie.

Sirienii nu sunt singurii care au fost nevoiți să-și părăsească locuințele. Mai multe de 13 milioane de persoane au fost nevoite să îşi părăsească țara în ultimul an de conflicte precum cel din Ucraina, Nigeria, Republica Centrafricană, Sudan şi Irak.  

Urmăriți B1TV.ro și pe
`