Reforma lui Macron începe cu ofensiva Vestului bogat împotriva Estului sărac. Planurile vehiculate în cancelariile occidentale vor crea un cordon sanitar în faţa sălbaticilor săraci, cu pretenţii de egalitate

Reforma lui Macron începe cu ofensiva Vestului bogat împotriva Estului sărac. Planurile vehiculate în cancelariile occidentale vor crea un cordon sanitar în faţa sălbaticilor săraci, cu pretenţii de egalitate
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Planurile mărețe ale noului președinte francez par a fi o adevărată ofensivă a Vestului bogat împotriva Estului sărac. Emmanuel Macron vrea să limiteze numărul muncitorilor din statele sărace ”detașați” în țările bogate, se opune ”delocalizării” companiilor din Occident în statele în care salariile şi taxele sunt mai mici și are o problemă și cu “dumpingul fiscal”. Mai mult, el nu respinge ideea unei Europe cu două viteze în care ţările Estului vor rămâne la margine, așa cum nu respinge nici ideea unui buget separat al Zonei Euro sau al unei uniuni fiscale a acesteia.

Macron vrea ca UE să înăsprească sever condiţiile în care sunt angajaţi în Vest muncitorii din Est, informează ZF. El consideră că forța de muncă ieftină, detașată face concurenţă neloială pieţei muncii din Vest şi, mai mult, nu ar fi deloc corect ca aceşti “detaşaţi” să plătească taxe în ţările din care provin, cum se întâmplă acum.

Macron vrea să schimbe regulamentele Comisiei Europene în acest sens şi să limiteze la un an prezenţa într-o ţară a UE a unui angajat detaşat, iar acesta să-şi plătească taxele în ţara în care lucrează. În Franţa sunt cam 300.000 de astfel de “detaşaţi”, între ei și români, mai informează ZF.

Pentru ţările din Est nu este uşor de înghiţit şi nici simplu de acceptat o astfel de idee. Cu România şi Bulgaria va fi mai uşor, pentru că aceste ţări sunt vulnerabile şi au nevoie de ajutorul lui Macron pentru a adera la Schengen, dar cu Polonia şi Ungaria – pe care, ostentativ, le-a ocolit în turneul său – nu-i va fi simplu.

Macron atacă direct un subiect extrem de sensibil: taxele reduse din Europa săracă, unul dintre puţinele atuuri ale Europei de Est pentru atragerea de investiţii care să o ajute să-şi ridice nivelul de viaţă.

Alegerile din Franţa şi cele din Germania au pus surdină sensibilului subiect al reformei Uniunii Europene, dar scandalul va reizbucni lunile viitoare, când vor apărea și propuneri concrete: o Europă cu două viteze, un buget propriu al Zonei Euro și poate chiar o uniune fiscală a nucleului UE.

”Astfel de planuri, vehiculate în cancelariile occidentale, ar crea un cordon sanitar în faţa sălbaticilor din Est, săraci, dar cu pretenţii de egalitate. Macron se vrea stâlpul reformei în Uniune. Şi nu este deloc de bun augur că reforma lui începe cu ofensiva împotriva Estului sărac, în condiţiile în care problema majoră a Uniunii este, dimpotrivă, Zona Euro din care Franţa face parte”, mai notează ZF.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`