Referendumul „anti-LGBT” din Ungaria, nevalidat. 20% dintre buletinele de vot nu au fost luate în calcul / De ce rezultatul scrutinului nu este relevant

Referendumul „anti-LGBT din Ungaria, nevalidat. 20% dintre buletinele de vot nu au fost luate în calcul / De ce rezultatul scrutinului nu este relevant
Foto: DPA, Hepta

Concomitent cu alegerile parlamentare, în Ungaria s-a desfășurat și referendumul prin care Viktor Orban a cerut populației opinia cu privire la „propaganda LGBT”, pe care activiștii ar vrea să o introducă în unitățile din învățământ din statele europene. Premierul maghiar a celebrat cu mare fast victoria obținută la runda electorală a legislativelor, însă nu s-a putut bucura și de un succes la referendum, pentru că a fost nevalidat.

Doar 44% din populație a votat pentru referendumul „anti-LGBT”, în urma scrutinului de duminică, 3 aprilie. O mare controversă este legată de alte 20% dintre buletine, o cifră uriașă. Aceste buletine nu au fost luate în calcul, considerate invalide. Pentru cvorum era nevoie de 50%.

Dacă cele 20% dintre buletine nu ar fi fost anulate, referendumul ar fi trecut cu 64%.

De ce rezultatul scrutinului nu este relevant

Totuși, faptul că referendumul nu este valid nu afectează continuitatea legii în vigoare, pe care guvernul nu intenţionează să o modifice, informează presa internațională.

Ungaria „s-a blindat” deja din punct de vedere legislativ. În 2011, Viktor Orban a introdus în noua Constituţie o definiţie a căsătoriei drept uniunea exclusivă dintre un bărbat şi o femeie. Ulterior, s-a opus posibilităţii ca transsexualii să-şi poată schimba sexul sau numele în actele oficiale, precum şi adopţiilor de către cupluri de acelaşi sex.

Cele cinci întrebări propuse de guvernul Viktor Orban la referendumul ungar pe legea privind LGBTQ+

Referendumul din Ungaria a conținut mai multe întrebări:

Susțineți de acord că minorii ar trebui să întâlnească fără acordul părinților conținut educațional sexual care arată diferite orientări sexuale?;

Sunteți de acord că procedurile de schimbare a sexului ar trebui să fie promovate în rândul copiilor?;

Sunteți de acord că astfel de proceduri ar trebui să fie disponibile pentru copii?;

Sunteți de acord că programele media care influențează dezvoltarea copiilor ar trebui să fie difuzate fără restricții?;

Sunteți de acord că programele media care portretizează schimbarea de sex ar trebui să fie disponibile pentru copii?.

Alegerile parlamentare din Ungaria, câștigate „en fanfare” de către Viktor Orban și Fidesz. Prezență uriașă la urne

70% din populație a participat la alegerile parlamentare din Ungaria. Electoratul partidului Fidesz, condus de către naționalistul Viktor Orban, este cunoscut drept conservator, deci susținător al referendumului. Astfel, diferența de până la 70% populație prezentă la urne a făcut-o electoratul „opoziției unite”, format din șase partide, plus voturile declarate nevalide.

În urma alegerilor de duminică, Fidesz a obținut 53,3%. Astfel, Viktor Orban a rămas cel mai longeviv premier din Europa și a spulberat alianța „Uniți pentru Ungaria”, care a obținut 34,8%.

„Ne vom aminti această victorie până la sfârşitul vieţii, pentru că a trebuit să luptăm cu un număr imens de adversari: aripa stângă locală, aripa stângă internaţională, birocraţi de la Bruxelles, toţi banii şii instituţiile imperiului Soros, media internaţională şi preşedintele Ucrainei. Nu am avut niciodată atât de mulţi adversari în acelaşi timp”, a declarat Orban, celebrând victoria categorică.

În România, prezența la urne la ultimele alegeri a fost de 32%, cea mai slabă de la căderea regimului Nicolae Ceaușescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`