Record de decese COVID-19 în Australia, unde spitalele resimt tot mai mult presiunea variantei Omicron
Australia a înregistrat 77 de decese COVID-19 în 24 de ore, în cea mai neagră zi a sa de la debutul pandemiei, în contextul în care răspândirea variantei Omicron a dus numărul spitalizărilor la niveluri record, în ciuda faptului că bilanțul cazurilor noi a intrat pe o scădere ușoară, transmite Reuters preluată de Alarabiya.
Record de decese COVID-19 în Australia
Australia se confruntă cu cel mai mare focar al său de COVID-19, unul alimentat de varianta Omicron care a pus mai multă presiune pe spitale și pe secțiile de terapie intensivă decât în oricare altă fază a pandemiei. Țara a înregistrat 77 decese asociate coronavirusului, depășind recordul negativ anterior, de 57 de fatalități, pe care îl consemna joia trecută, arată datele oficiale.
„Astăzi este o zi foarte dificilă pentru statul nostru”, a declarat premierul din New South Wales (NSW), Dominic Perrottet, în timpul unui briefing de presă pe care l-a susținut în ziua în care statul australian a raportat 36 de decese COVID-19, un maxim absolut la nivel local.
Doar patru persoane dintre cele care au murit în NSW primiseră doza booster, ceea ce a determinat autoritățile să recomande accelerarea vaccinărilor cu doza a treia. Un număr de 33 de persoane fuseseră vaccinate cu două doze.
„Trebuie să existe un simț al urgenței în vaccinarea cu dozele booster”, a spus principalul expert sanitar din NSW, Kerry Chant. „Pentru Omicron, știm că protecția este mai mică și avem nevoie de acel booster pentru a avea acel nivel înalt de protecție”, mai susține el.
Situația vine într-un moment în care Australia a fost în lumina reflectoarelor. Autoritățile australiene l-au expulzat pe Novak Djokovic chiar înainte să înceapă primul Grand Slam al anului, în condițiile în care sârbul încercase să intre în țară fără să se fi vaccinat împotriva COVID-19. Liderul mondial din tenisul masculin ar putea avea probleme asemănătoare și la turneele din alte țări în care există reguli stricte de vaccinare, cum este și cazul Franței, care a adoptat recent legea permisului vaccinal.