Pentru a-i prinde pe ultimii criminali de război naziști, procurorii germani au apelat la tehnologia 3D, creând o replică foarte bună a lagărului de la Auschwitz.
Astfel, anchetatorii dețin un lagăr virtual prin intermediul căruia pot obține informațiile de care au nevoie pentru dosarele Holocaustului, potrivit The Guardian.
"S-a întâmplat deseori ca suspecții să spună că au lucrat la Auschwitz, dar că nu știau ce se petrecea acolo", a spus Jens Rommel, șeful Biroului federal de investigații ale crimelor de razboi naziste.
"Din punct de vedere legal, întrebarea este despre intenție: a știut vreun suspect că oamenii erau duși în camerele de gazare sau împușcați? Acest model este un instrument foarte modern și bun pentru investigație deoarece ne poate ajuta să răspundem la această întrebare", a adăugat acesta.
Creat de expertul în imagini digitale de la Biroul Bavardez de Investigații, Ralf Breker, modelul readuce la viață detalii incredibile despre lagărul nazist din Polonia, locul unde peste 1,1 milioane de persoane au murit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
"Din câte cunosc eu, nu este un model mai exact al Auschwitzului. Este mult, mult mai precis decât Google Earth. Folosim cei mai moderni ochelari de realitate virtuală de pe piață. Când dau un zoom, pot vedea chiar și cel mai mic detaliu", a declarat Ralf Breker.
Cu ajutorul ochelarilor, procurorii și judecătorii se pot plimba prin interiorul Auschwitzului, exact așa cum arata el acum șapte decenii.
"Avantajul pe care il oferă acest model este că poți avea o mai bună calitate a lagărului și poți înțelege mai bine perspectiva unui suspect, spre exemplu dintr-un turn de observare.", a adăugat Breker.