Ministrul Muncii, Rovana Plumb, Mircea Geoană și deputatul Bogdan Diaconu au avut reacții dure la adresa ministrului austriac de Externe, Sebastian Kurz , care -a arătat nemulţumit că ţara sa plăteşte o alocaţie de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, în condiţiile în care în România, indemnizaţia este mult mai mică.
Kurz consideră că indemnizaţia de 160 de euro pentru un copil ar trebui să fie mai mică şi să corespundă cu cea plătită în ţara de origine. (Detalii AICI)
Preşedinţia României nu a avut nicio reacţie până în acest moment în scandalul alocaţiilor, deşi politica externă este atributul principal al şefului statului. B1 TV a făcut o solicitare preşedintelui, fără niciun răspuns până în acest moment.
„Ceea ce se întâmplă în Austria este un contra atac, deranjați cumva de faptul ca România a ales să nu mai taie pădurile, să se comporte cum se comporta și ei. Nu înțeleg de ce ei trebuie să privească partea negativă, adică faptul că acești copii ai românilor care muncesc acolo primesc alocații mai mari decât în țara lor și nu privesc faptul ca românii care stau în Austria sunt oameni muncitori, serioși, care aduc un plus țării”, a afirmat Daniel Țecu, președintel FADERE.
Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a catalogat afirmaţiile ministrului austriac de Externe, drept inacceptabile şi incompatibile cu funcţia deţinută de acesta.
„Dacă regula europeană nu mai e valabilă și copiii românilor din Austria nu trebuie să primească alocație ca și cei austrieci pe motiv că alocația în România este mult mai mică, de ce să nuDacă copiii românilor din Austria nu trebuie să primească alocație ca și cei austrieci, de ce să nu cerem firmelor austriece din România să ofere salarii în România ca în Austria?”, a scris şi Mircea Geoană pe Facebook.
O reacţie dură a avut în acest caz şi deputatul Bogdan Diaconu. „Austria, ia-ți gheara de pe pădurile României!”, a fost îndemnul categoric al liderulului Partidului România Unită. Diaconu cere ca „și firmelor austriece care taie păduri în România să li se aplice legile de la ele de acasă, din Austria, adică să nu aibă voie să se atingă de niciun copac din România sub amenințarea pedepsei cu închisoarea.”
România se regăseşte abia pe locul 5 între statele membre către ai căror cetățeni sunt transferate aceste alocaţii, după Ungaria, Slovacia, Polonia şi Slovenia, a anunţat ministerul român al Afacerilor Externe. Atât în privința asistenţei sociale oferite, cât şi a alocațiilor pentru copii, reiese faptul că cetățenii români nu sunt pe primele locuri în rândul beneficiarilor, aspect confirmat recent şi de ministrul austriac al muncii, a mai precizat M.A.E.