Declaraţie surprinzătoare din partea unor membri CNA în legătură cu măsura de urmărire penală în cazul Sky News. Potrivit membrilor CNA, aceasta este un exces de zel, un abuz şi reprezintă un precedent foarte grav, arată B1 TV.
Reacţiile vin după ce jurnaliştii postului britanic au realizat o anchetă despre presupuşi traficanţi de arme pe teritoriul României. Între timp, cei trei romani din dosarul Sky News rămân în arest preventiv. Presupusii traficanţi de arme au contestat măsura însă magistraţii au respins solicitarea.
Un abuz şi un exces de zel – sunt termenii duri în care a fost catalogată de către mai mulţi membrii ai Consiliului Naţional al Audiovizualului măsura de începere a urmăririi penale în cazul jurnaliştilor Sky News, după ancheta privind presupuşii traficanţi de arme pe teritoriul României.
Reprezentanţii CNA au anunţat că vor trimite în curând o adresă către instituţia omoloagă din Marea Britanie, Ofcom, prin care îi va cere să analizeze cazul Sky News.
Astfel, membrul CNA, Radu Călin Cristea a declarat pentru News.ro că în Consiliu se desfăşoară discuţii aprinse legate de adresa Ofcom, întrucât organe judiciare şi DIICOT se implică într-o chestiune care ar trebui să fie strict de presă. Şi colega sa, Dorina Rusu este de părere că începerea urmăririi penale este un exces de zel al DIICOT şi a precizat că, din punctul ei de vedere, rezultatele preliminare ale cercetării instituţiei nu trebuie să fie menţionate în adresa către Ofcom.
"Eu nu cred că avem de ce să invocăm rezultatele preliminare ale cercetării DIICOT din acest comunicat, pentru că pe noi, ca instituţie pe domeniul audiovizualului, ne interesează dacă a fost sau nu respectată legislaţia audiovizuală în Marea Britanie. Şi din acest punct de vedere solicităm Ofcom să facă verificările de rigoare şi, dacă este cazul, să ia măsurile în consecinţă. Ca om care vine din societatea civilă, am impresia că este, totuşi, un exces de zel al DIICOT. De aceea nici noi nu invocăm comunicatul DIICOT în adresa pe care o trimitem către Ofcom", a spus Rusu.
La rândul lui, Lorand Turos a declarat că măsura luată de DIICOT în cazul Sky News este un abuz.
"Cred că e un abuz ceea ce a făcut DIICOT sau justiţia în acest sens. Şi cred că ultima dată când un articol sau un reportaj apărut în presa occidentală era catalogat ca atac asupra siguranţei naţionale era în vremea lui Nicolae Ceauşescu. Cu siguranţă erau informaţii false şi era un reportaj trucat, practic, dar nu cred că acest lucru intră într-o categorie penală legat de siguranţa naţională. Noi, CNA, solicităm Ofcom o anchetă în acest sens, întrucât considerăm că ceea ce s-a difuzat nu are o bază reală. Era o ficţiune care s-a difuzat de parcă ar fi o realitate, a indus în eroare publicul şi a creat prejudicii în ceea ce priveşte imaginea României. E un precedent foarte grav şi cred că libertatea de exprimare trebuie respectată. Eu îi înţeleg limitele legale, dar e o altă categorie decât categoria penală", a explicat Turos, care a precizat că speră ca Sky News să fie sancţionat de Ofcom.
Şi colegul său, Valentin-Alexandru Jucan a spus că, deşi nu consideră că dosarul penal este în sine un abuz, invocarea articolului 404 din Codul Penal şi abordarea penală a cazului, este, totuşi, un exces.
Pe de altă parte, Radu Bogdan Herjeu a declarat, pentru News.ro, că materialul difuzat de Sky News nu i se pare ieşit fin comun, întrucât astfel de materiale se fac peste tot când există anumite interese şi că CNA-ul nu îşi poate permite să dea lecţii DIICOT-ului sau oricărei alte instituţii.
Între timp, cei trei romani din dosarul Sky News rămân în arest preventiv. Cei trei sunt acuzaţi de complicitate la comunicare de informaţii false, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi constituire de grup infracţional organizat.