Doar Austria trebuie să-și mai dea acordul în privința aderării la spațiul Schengen, deși Olanda s-a înmuiat de candidaturile Bulgariei și României. Acum, Viena nu pare să fie foarte îngrijorată de faptul că este singurul gardian al spațiului european fără frontiere interne.
Președintele Bulgariei, Rumen Radev, a făcut un apel, la New York, ca premierul Nikolai Denko să își testeze puterile acolo unde el nu a reușit, adică la porțile Vienei.
Denkov urmează să viziteze Austria, pe 4 octombrie, chiar dacă nu a primit o invitație din partea președintelui.
Austria așteaptă o garanție, adică o graniță sigură cu Turcia. Acesta ar fi motivul pentru care a pus problema finanțării europene pentru construirea unui zid solid, care contravine principiului Comisiei Europene de a nu finanța obstacole la frontieră, relatează HotNews.ro.
Totul ar însemna investirea unei sume de aproximativ două miliarde de euro, însă Bruxelles-ul nu-i oferă, Viena nu-i dă, iar Bulgaria nu-i are. România ar plăti mai sigur pentru un gard în Dobrogea pentru utilizarea Dunării ca barieră naturală, pentru continuarea susținerii că nu există o breșă pentru migranți în parte lor.
Chiar dacă Comisia Europeană a repetat de nenumărate ori că România și Bulgaria îndeplinesc criteriile necesare pentru aderare la Schengen încă din 2011, pe austrieci i-ar costa mul mai puțin să se închidă și să reintroducă controlul la frontieră cu țările din Schengen, așa cum a amenințat recent Italia.
Totodată, austriecii trebuie să creadă că al nostru control de la frontieră este unul fără corupție. De aceea, ar trebui descoperite modalități pentru patrule europene comune care să implice polițiști de frontieră austrieci.
Ceea ce se întâmplă la granița bulgaro-turcă ar trebui să fie relatat cu mai multă transparență, având un rol important pentru că nu este doar națională, ci și europeană.
Neîncrederea este generată de corupția care se vede clar din scandalul cu consulatele poloneze care au eliberat sute de mii de vize de muncă cetățenilor care nu fac parte din țările europene, în schimbul unor sume de bani.
Pe fondul acestor scandaluri, Germania a anunțat că ar putea relua controalele la granița sa cu Polonia, chiar dacă fac parte din spațiul Schengen.
Corupția de la frontierele statelor ar putea afecta atât pe România cât și pe Bulgaria, care în urmă cu șapte zile au fost sub supraveghere europeană specială din cauza corupției la nivel înalt.