Reacţia MARILOR PUTERI după testul NUCLEAR al Coreei de Nord de duminică dimineaţă: China, Rusia, Japonia, Franța, Germania, Marea Britanie…
Marile puteri reacționează vehement după ce Phenianul a anunţat că a testat cu succes o bombă cu hidrogen, ce a dus la declanșarea unui cutremur de 6,3 grade în cadrul a ceea ce reprezintă cel mai mare test nuclear efectuat vreodată de Coreea de Nord.
Ministerul chinez de Externe a emis, duminică, un comunicat în care a cerut Coreei de Nord să înceteze acţiunile greşite, la câteva ore după ce Phenianul a anunţat testarea cu succes a unei bombe cu hidrogen, informează site-ul agenţiei Reuters. China atrage atenţia că se opune şi condamnă ferm acţiunile Coreei de Nord, cerând Phenianului să respecte rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.
Şi ministrul de Externe al Japoniei, Taro Kono, a avut o reacţie similară.
”Guvernul Japoniei a condamnat în termeni duri Coreea de Nord. Dacă Phenianul a efectuat un test nuclear, acest act este de neiertat şi reprezintă o violare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Am cerut să ne coordonăm acţiunile cu Statele Unite şi Coreea de Sud pentru a convoca o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU. Având în vedere că în mod clar Coreea de Nord nu are nicio intenţie de a se angaja într-un dialog, Japonia va coopera cu alte state pentru a adopta o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate”, a declarat Taro Kono.
Și Rusia a estimat, duminică, că noul test nuclear efectuat de regimul de la Phenian merită cea mai fermă condamnare, dar în același timp a lansat un apel la calm, transmit AFP și Reuters.
''Această ultimă manifestare a Phenianului de a ignora cererile din rezoluțiile în domeniu ale Consiliului de Securitate al ONU și normele de drept internațional merită condamnarea cea mai fermă'', relevă un comunicat al Ministerului de Externe rus.
La rândul său, președintele francezEmmanuel Macroni-a cerut comunității internaționale să reacționeze 'cu cea mai mare fermitate' după noul test nuclear realizat duminică de Phenian, care în opinia sa aduce 'atingere păcii și securității'.
''Președintele Republicii cere membrilor Consiliului de Securitate al ONU să reacționeze rapid la această nouă încălcare a dreptului internațional de către Coreea de Nord. El dorește, de asemenea, o reacție unită și clară a Uniunii Europene'', indică un comunicat al Palatului Elysee, citat de Agerpres.
De asemenea, președintele francez Emmanuel Macron și Cancelarul german Angela Merkelau condamnat duminică împreună cel mai important test nuclear efectuat până acum de Coreea de Nord și au cerut sancțiuni mai dure împotriva Phenianului, transmit Reuters și AFP. Merkel și Macron, în urma unei convorbiri telefonice, au căzut de acord că autoritățile nord-coreene încalcă dreptul internațional și că întreaga comunitate internațională trebuie să reacționeze decisiv la această nouă escaladare.
Ministrul de externe britanic, Boris Johnson, a declarat că ultimul test nuclear al Coreii de Nord reprezintă un nou nivel de amenințare. "Nu există nicio îndoială că aceasta este o nouă provocare, este nesăbuit. Par să se apropie tot mai mult de o bombă cu hidrogen care, dacă este amplasată pe o rachetă funcțională, ar reprezenta fără nicio îndoială un nou nivel de amenințare", a declarat duminică Johnson la postul Sky news.
Suedia, în prezent membră a Consiliului de Securitate al ONU, a declarat că noul test nuclear efectuat de Phenian reprezintă 'o evoluție către mai rău', care periclitează pacea și stabilitatea internaționale.
Norvegiai-a solicitat comunității internaționale să reacționeze ferm anunțul Phenianului conform căruia a testat duminică o bombă cu hidrogen. Ministrul de externe norvegian Borge Brende a estimat că acest tip de arme nucleare ar avea efecte dezastruoase în cazul în care ar fi desfășurate.
Și Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a condamnat puternic duminică al şaselea test nuclear al regimului de la Phenian, susţinând că este vorba de o încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii adoptate de Consiliulul de Securitate al Naţiunilor Unite.
”NATO este îngrijorată cu privire la acest model de comportament destabilizator din partea Phenianului, care reprezintă o ameninţare pentru securitatea regională şi internaţională. Regimul trebuie să pună capăt imediat tuturor acţiunilor sale nucleare şi balistice într-o manieră completă, verificabilă şi ireversibilă, reimplicându-se în dialog cu comunitatea internaţională”, se arată într-o declaraţie semnată de Stoltenberg.
Așteptăm să se trezească și America, pentru că administrația de la Washington încă nu a recționat, deși impactul evenimentelor puteau depăși decalajul de fus-orar…