Reacția MAE român în cazul expulzării unionistului George Simion din Republica Moldova: Nu a fost recepționată nicio cerere de asistență consulară

Publicat: 04 10. 2018, 11:51

Ministerul român a Afacerilor Externe a transmis, într-un răspuns pentru B1.ro, că Ambasada României la Chișinău s-a autosesizat în cazul unionisului George Simion, care a fost expulzat din Republica Moldova și a primit interdicție de a intra în acest stat pentru urmatorii cinci ani.

Reprezentanții MAE au precizat că pe telefonul de urgență al Ambasadei României la Chișinău nu a fost recepționată nicio cerere de asistență consulară în acest caz.

Liderul Acțiunii 2012, unionistul George Simion a fost expulzat din Republica Moldova. Simion, care este cetățean român, a fost reținut în noaptea de luni spre marți de angajați ai Biroului de Migrație și Azil de la Chișinău, agresat, apoi escortat până la vamă și expulzat din țară, potrivit presei de la Chișinău. Acestuia i s-a comunicat că are interdicție de a intra în Republica Moldova pentru cinci ani.

Redăm, mai jos, răspunsul integral al MAE pentru B1.ro:

MAE urmărește cu atenție, în dialogul cu autoritățile din statele de reședință, ca drepturile cetățenilor români sa fie respectate.

Ambasada României la Chișinău s-a autosesizat cu privire la situația semnalată, inclusiv în baza informațiilor apărute în mass-media. Pe telefonul de urgență al Ambasadei, disponibil 24/7, nu a fost recepționată o cerere de asistență consulară cu privire la această situație, nici din partea cetățeanului român menționat, nici a altei persoane.

Cu toate acestea, Ambasada României a întreprins, la 2 octombrie 2018, demersuri pe lângă instituțiile competente din Republica Moldova, prin care au fost solicitate detalii suplimentare despre cazul semnalat.

Totodată, precizăm că orice decizie administrativă privind îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova aparține exclusiv autorităților acestui stat în virtutea exercitării suveranității naționale, misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în Republica Moldova neavând un rol în cadrul acestei proceduri. Asemenea decizii pot fi atacate pe cale judecătorească în fata instanțelor din Republica Moldova de către persoana în cauză.

România acordă o importanță deosebită libertății de circulație în relația cu Republica Moldova, în spiritul dialogului și al cooperării ce caracterizează relația de Parteneriat Strategic dintre România și Republica Moldova, iar acest aspect a fost reiterat constant în ultima perioadă, inclusiv în dialogul bilateral recent.