Reacția MAE român în cazul expulzării unionistului George Simion din Republica Moldova: Nu a fost recepționată nicio cerere de asistență consulară

Reacția MAE român în cazul expulzării unionistului George Simion din Republica Moldova: Nu a fost recepționată nicio cerere de asistență consulară

Ministerul român a Afacerilor Externe a transmis, într-un răspuns pentru B1.ro, că Ambasada României la Chișinău s-a autosesizat în cazul unionisului George Simion, care a fost expulzat din Republica Moldova și a primit interdicție de a intra în acest stat pentru urmatorii cinci ani.

Reprezentanții MAE au precizat că pe telefonul de urgență al Ambasadei României la Chișinău nu a fost recepționată nicio cerere de asistență consulară în acest caz.

Liderul Acțiunii 2012, unionistul George Simion a fost expulzat din Republica Moldova. Simion, care este cetățean român, a fost reținut în noaptea de luni spre marți de angajați ai Biroului de Migrație și Azil de la Chișinău, agresat, apoi escortat până la vamă și expulzat din țară, potrivit presei de la Chișinău. Acestuia i s-a comunicat că are interdicție de a intra în Republica Moldova pentru cinci ani.

Redăm, mai jos, răspunsul integral al MAE pentru B1.ro:

MAE urmărește cu atenție, în dialogul cu autoritățile din statele de reședință, ca drepturile cetățenilor români sa fie respectate.

Ambasada României la Chișinău s-a autosesizat cu privire la situația semnalată, inclusiv în baza informațiilor apărute în mass-media. Pe telefonul de urgență al Ambasadei, disponibil 24/7, nu a fost recepționată o cerere de asistență consulară cu privire la această situație, nici din partea cetățeanului român menționat, nici a altei persoane.

Cu toate acestea, Ambasada României a întreprins, la 2 octombrie 2018, demersuri pe lângă instituțiile competente din Republica Moldova, prin care au fost solicitate detalii suplimentare despre cazul semnalat.

Totodată, precizăm că orice decizie administrativă privind îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova aparține exclusiv autorităților acestui stat în virtutea exercitării suveranității naționale, misiunile diplomatice și oficiile consulare acreditate în Republica Moldova neavând un rol în cadrul acestei proceduri. Asemenea decizii pot fi atacate pe cale judecătorească în fata instanțelor din Republica Moldova de către persoana în cauză.

România acordă o importanță deosebită libertății de circulație în relația cu Republica Moldova, în spiritul dialogului și al cooperării ce caracterizează relația de Parteneriat Strategic dintre România și Republica Moldova, iar acest aspect a fost reiterat constant în ultima perioadă, inclusiv în dialogul bilateral recent.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:28 - Fost atacant la Arsenal a fost arestat pentru contrabandă cu substanțe ilegale. Fotbalistul a fost prins cu 60 kg de canabis
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)