Reacţia Groenlandei la faptul că Donald Trump ar dori să o cumpere. ‘Sigur e Ziua Păcălelilor’

Reacţia Groenlandei la faptul că Donald Trump ar dori să o cumpere. 'Sigur e Ziua Păcălelilor'
Foto: Nuuk, capitala Groenlandei (sursă: Facebook)

Groenalanda este interesată în oportunităţi de afaceri, însă nu este de vânzare, au declarat autorităţile daneze, citate de Reuters.

„Suntem deschişi afacerilor, însă nu suntem de vânzare”, a precizat Âne Lone Bagger, ministrul de Externe al Groenlandei, teritoriu ce aparţine Danemarcei, dar care este autonom.

Alţi politicieni danezi au luat în derâdere ideea.

„Cu siguranţă e ‘Ziua pacalelilor’. Dar a ratat perioada în totalitate”, a precizat fostul premier danez, Lars Lokke Rasmussen într-o postare pe Twitter.

În schimb, alţii au luat-o cât se poate de în serios.

„Dacă chiar a contemplat aşa ceva, atunci este dovada finală că a înnebunit. Gândul că Danemarca şi-ar putea vinde 50.000 de cetăţeni Statelor Unite este complet ridicolă”, a spus Soren Espersen, din cadrul Partidului Popular Danez.

Însă informația(încă neconfirmată de Administraţia Trump) a stârnit repulsie inclusiv în rândul diplomaţiei americane.

„Doamne Sfinte! Ca cineva care iubeşte Groenlanda, am fost acolo de 9 ori, în fiecare colţ, şi îi iubesc oamenii, asta este o catastrofă completă şi totală”, a declarat Rufus Gifford, fostambasador al Statelor Unite în Groenlanda.

Reacţiile au venit după ce, joi, prestigioasa publicaţie americană „The Wall Street Journal” a scris că președintele Trump ar fi interesat în cumpărarea Groenlandei, date fiind resursele acesteia și poziția sa geostrategică. În plus, Trump le-ar fi cerut consilierilor săi să analizeze această posibilitate.

Sursă foto: Facebook / Lars Peter Anker Møller

Cumpărarea de teritorii, o practică fecvent utilizată de Statele Unite

De precizat că ideea cumpărării unui teritoriu nu este chiar străină Statelor Unite. De fapt, de-a lungul istoriei sale, Statele Unite a avut parte de trei astfel de achiziţii. Prima, denumită „Louisiana Purchase” a avut loc în 1803 şi i-a dublat practic suprafaţa teritorială.

Ulterior, în 1853, a avut loc așa-numita „Gadsden Purchase”, în care Washington-ul a cumpărat de la Mexic un teritoriu care delimitează şi astăzi graniţa dintre cele două ţări.

Nu în ultimul rând, în 1867, Statele Unite a cumpărat Alaska de la Imperiul Rus.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`