Răzvan Munteanu, realizatorul emisiunii Check Media: „Federația Rusă are tot interesul ca tensiunile dintre Israel și Hamas să escaladeze”

Răzvan Munteanu, realizatorul emisiunii Check Media: Federația Rusă are tot interesul ca tensiunile dintre Israel și Hamas să escaladeze

Răzvan Munteanu, realizatorul emisiunii Check Media, a explicat într-o intervenție pentru Bună, România cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, că Federația Rusă are interesul ca violențele dintre Israel și Hezbolah să escaladeze:

„Federația Rusă are tot interesul ca tensiunile dintre Israel și Hamas să escaladeze pentru că atâta timp cât Orientul Mijlociu recunoaște o nouă dinamică a conflictului militar și atenția internațională, inclusiv a SUA, a UE și nu numai va fi distrată de la ceea ce se întâmplă în Ucraina. Pe de altă parte sunt costuri suplimentare pentru armata americană care trebuie să trimită armament, muniție pentru Israel iar mai apoi o intervenție militară a Israelului în Fâși Gaza ar crește resentimentele lumii musulmane.

Israelul de-a lungul timpului a demonstrat că este un stat rațional. Dincolo de superioritatea sa militară, nu recurge la acțiuni precum Federația Rusă în Alep, în Siria, când a intervenit împotriva autointitulatului Stat Islamic și a ras de pe fața pământului un oraș sirian cu o istorie de mii de ani. Au nevoie inclusiv de schimb de informații cu SUA, de armament și muniție cu precizie fixă. Deși Israelul deține o bună parte din acest arsenal se pare, conform analizelor, conform datelor, un conflict de amploare cu Hamas și cu grupări teroriste din regiune ar face ca arsenalul să nu fie suficient și ar avea nevoie de sprijinul logistic din SUA”.

Răzvan Munteanu a mai precizat că intervenția israeliană în Fâșia Gaza va implica un război de gherilă pentru care Hamas s-a pregătit. De asemenea, o posibilă implicare a Hezbollah va complica lucrurile:

„Acolo va fi vorba despre un război de gherilă, un război urban, unde Hamas este pregătit pentru o asemenea reacție. Dincolo de Hamas este Hezbollah, în Liban, care este pregătit la rândul său să intervină și să acționeze împotriva statului Israel ceea ce ar complica foarte mult situația din regiune. Hezbollah deține oficial peste 150.000 de rachete.

Sunt în același timp și organizații teroriste, dar și organizații politice. Occidentul și comunitatea internațională au făcut o greșeală când au catalogat latura militară a Hamas ca fiind organizație teroristă și latura politică au recunoscut-o ca partid politic. Au făcut această despărțire pentru a avea actori cu care să negocieze”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`