Războiul lui Putin a destrămat definitiv familii: Fiul este soldat în armata ucraineană, tatăl este colonel în armata rusă
La primele ore ale zilei de 24 februarie, când rachetele rusești au început să lovească Ucraina, declanșând cel mai mare atac asupra unui stat european de după cel de-al doilea război mondial, Artur, la fel ca milioane de ucraineni, și-a luat telefonul pentru a-și contacta familia, scrie theguardian.com.
Războiul din Ucraina a separat definitiv familii
Dar, în timp ce majoritatea tinerilor ucraineni erau îngrijorați de siguranța părinților lor, Artur, în vârstă de 27 de ani, a transmis un mesaj diferit pentru tatăl său, Oleg, colonel în forțele separatiste pro-Moscova din estul Ucrainei.
„Nenorociți”, este textul către tatăl său.
„Nu ridica o armă. Kievul va cădea imediat”, a răspuns Oleg după ceva timp.
Artur nu a urmat sfatul tatălui său și s-a înrolat rapid ca voluntar, participând la apărarea cu succes a capitalei Ucrainei, care s-a încheiat cu retragerea forțelor ruse din regiune în aprilie.
El s-a înrolat curând în armata ucraineană regulată și, cel mai recent, a luat parte la contraofensiva acesteia din nordul și estul Ucrainei. În fotografiile revizuite de The Guardian, Artur este văzut intrând în Izium și Lyman, două orașe cheie strategice eliberate de Ucraina în ultima lună.
În tot acest timp, el a păstrat legătura cu tatăl său din Donețk, ocupat de Rusia, prin mesaje text pe care le-a împărtășit cu The Guardian. „Suntem literalmente pe părțile opuse ale primei linii. Dar doar unul dintre noi luptă pentru cauza corectă”, a spus Artur într-un apel video din regiunea Zakarpattia, cea mai vestică regiune a Ucrainei, unde se recupera după luni de lupte înfiorătoare.
Invazia Ucrainei de către Rusia a distrus mii de familii. Din cauza trecutului împletit și complex al celor două țări, mulți ucraineni au rude de cealaltă parte a graniței. La scurt timp după începerea invaziei, au apărut rapoarte despre rudele unor ucraineni din Rusia care refuzau să creadă că armata lui Vladimir Putin bombardează civili în orașe din întreaga țară.
Dar puține povești încapsulează diviziunea familiei la fel de dramatic ca cea a lui Artur, prima relatare cunoscută despre un soldat ucrainean al cărui tată luptă ca parte a forțelor ruse. Artur s-a născut într-o familie de militari în Boryspil, un oraș de lângă Kiev. Tatăl său, Oleg, provenea din regiunea Donețk din estul Ucrainei și a servit un deceniu în armata ucraineană până în 2011.
După ce a divorțat de mama lui Artur în acel an, Oleg s-a mutat în Rusia în căutarea unui loc de muncă, potrivit fiului său. Luptându-se pentru bani, Oleg s-a alăturat forțelor separatiste pro-ruse Donețk în 2016, la doi ani după ce Moscova a anexat Crimeea și Putin și-a trimis forțele pentru a susține separatiștii din estul Ucrainei.
„Am fost șocat când mi-a spus că se alătură miliției din Donețk”, și-a amintit Artur. „Pentru mine, ca și pentru mulți ucraineni, acest război a început în 2014 și asta a însemnat că s-a alăturat inamicului”.
Cum a acționat propaganda rusă
Artur a spus că și-a văzut tatăl adoptând treptat o poziție pro-rusă în conflict, chiar înainte de a se alătura separatiștilor. „Propaganda rusă îl prindea. M-am gândit că nu va ceda, că va fi mai inteligent decât atât. Dar m-am înșelat.”
Cei doi au păstrat totuși legătura atunci când Artur, după ce a studiat inginerie, și-a urmat visul pe termen lung de a urma o carieră în industria filmului din Kiev. Dar, pe măsură ce tensiunile dintre Rusia și Ucraina au crescut în perioada premergătoare invaziei din februarie 2022, la fel a crescut și distanța dintre tată și fiu.
La începutul lunii martie, după ce majoritatea trupelor ruse au fost respinse de la Kiev, Artur i-a trimis un scurt mesaj video tatălui său, batjocorindu-l pentru avertismentul său anterior cu privire la căderea capitalei. „Mă plimb, dar nu văd nici măcar un rus. Se pare că au dispărut. Vă rog să mă sfătuiți, nu înțeleg unde sunt?” a spus el în videoclip.
Oleg a răspuns că situația Rusiei se va schimba în curând, îndemnându-și încă o dată fiul să-și lase armele. „În acel moment, am văzut deja că speranțele lui de o victorie rusă se diminuau. A început să devină mai disperat pe măsură ce Ucraina câștiga mai mult teren.”
Ei au discutat din nou după ce au apărut dovezi ale uciderilor de civili din Rusia din orașul ucrainean Bucha. Oleg a spus că rapoartele sunt „false”, parcurgând afirmațiile televiziunii ruse că imaginile cu civili morți în Bucha au fost puse în scenă și că civilii au fost uciși chiar de ucraineni.
„I-am spus că eu sunt în Bucha, că am văzut totul cu ochii mei”, a spus Artur. „Dar, mi-am dat seama că era fără speranță. Am încetat să încerc să-l conving de ceva. Este o energie irosită.”