Războiul hibrid al Rusiei riscă „să provoace un număr substanțial de victime sau pagube economice foarte substanțiale”, avertizează un înalt oficial din NATO

Războiul hibrid al Rusiei riscă „să provoace un număr substanțial de victime sau pagube economice foarte substanțiale”, avertizează un înalt oficial din NATO
Președintele rus Vladimir Putin și șeful Statului major general din armata rusă, Valeri Gherasimov, fotografiați pe 21 decembrie 2022 la o reuniune extinsă a Ministerului rus al apărării. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Mikhail Kireev

Campania Moscovei de război hibrid împotriva țărilor NATO se apropie de punctul în care ar putea provoca „un număr substanțial de victime sau pagube economice foarte substanțiale”, a avertizat un oficial de rang înalt din cadrul alianței, potrivit Politico.

Ce a spus oficialul NATO despre războiul hibrid al Rusiei

„Există o perspectivă reală ca unul dintre aceste atacuri să provoace un număr substanțial de victime sau pagube economice foarte substanțiale”, a declarat James Appathurai, secretar general adjunct al NATO pentru amenințări hibride și cibernetice, într-un interviu publicat duminică de Sky News.

După invadarea pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, Rusia și-a intensificat campania de atacuri hibride – de genul incendierilor, operațiunilor cibernetice, campaniilor informaționale sau sabotajului – în toată Europa.

Exemple recente ar fi avarierea cablurilor de telecomunicații și transport de energie electrică din Marea Baltică, pe care ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a descris-o drept „sabotaj”. În aceste cazuri, precum și în altele, este greu pentru guverne să atribuie atacurile rapid și definitiv Moscovei.

NATO își modernizează strategia pe zona de război hibrid

NATO își actualizează strategia pe zona de război hibrid, scrisă inițial în 2015, astfel încât să stabilească mai clar ce tip de atacuri pot declanșa un răspuns militar pe scară largă din partea alianței.

„Ceea ce trebuie să facem acum este să fim clari între noi și să decidem apoi cum comunicăm asta și Moscovei, că există zone de neatins”, a explicat Appathurai.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`