Războiul din Ucraina, ziua 8: Crește numărul victimelor în rândul civililor. Situația la Mariupol e dificilă, dar armata ucraineană nu va preda orașul, spune un oficial. A doua rundă de negocieri s-a încheiat

Publicat: 03 03. 2022, 20:25
Actualizat: 03 03. 2022, 21:58
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Federația Rusă continuă agresiunea armată în Ucraina. Ceea ce Vladimir Putin dorea a fi un război-fulger încet-încet pare să se fi transformat într-un război de uzură, planurile Moscovei fiind date peste cap de o rezistență ucraineană eroică, de probleme logistice și alte greșeli de calcul, spun oficialii occidentali.

UPDATE, 21:25 – Bilanțul bombardamentelor din Cernihov a ajuns la 33 de morți și 18 răniți, au anunțat serviciile de urgență ucrainene. „Începând cu ora 18.20, trupurile a 33 de morți și a 18 răniți au fost scoase de pe dărâmături în urma loviturilor aeriene. Lucrările de salvare au fost suspendate temporar din cauza bombardamentelor puternice.”

UPDATE, 20:45 –Rusia ar fi elaborat planuri pentru executii publice în Ucraina ca măsură pentru a prăbuși moralul rezistenței ucrainiene din marile orașe, în scenariul în care vor reuși să le ocupe.

Potrivit Bloomberg care citează un oficial european din domeniul serviciilor de informatii, rușii vor în acest fel să îi descurajee pe ucrainieni, pe măsură ce orașele cad sub control rusesc.

UPDATE, 20:25 – Cea de-a doua rundă de negocieri între Ucraina și Rusia s-a încheiat, însă cele două tabere nu s-au înțeles nici de această dată, iar discuțiile nu au avansat, după cum a precizat înalt oficialul ucrainean Mykhailo Podolyak, pe Twitter, scrie CNN. 

UPDATE, 19:45 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski îi cere omologului rus, Vladimir Putin să negocieze direct cu el, precizând că aceasta este singura cale de a cădea la pace. Totuși, liderul de la Kiev a ținut să precizeze în discursul său că nu dorește să stea la masa lungă de 30 de metri, făcând aluzie la faptul că liderii occidentali au fost ținuți la mare distanță de Vladimir Putin.

UPDATE, 19:00  Gigantul petrolier rus Lukoil a cerut joi oprirea imediată a luptei în Ucraina, una dintre primele mari companii interne care a vorbit împotriva invaziei Moscovei asupra vecinului său pro-occidental.

Consiliul „își exprimă îngrijorarea cu privire la evenimentele tragice în curs din Ucraina și exprimă cea mai profundă compasiune pentru toți cei afectați de această tragedie”, a spus compania într-un comunicat

UPDATE, 18:52: Administrația Biden intenționează să impună sancțiuni noi oligarhilor ruși și familiilor acestora, începând de joi, după cum a informat o sursă apropiată de Casa Albă, pentru CNN.

Se așteaptă ca sancțiunile să urmărească o listă de oligarhi, vizați deja de Uniunea Europeană la începutul acestei săptămâni, încă ele nu vor fi identice, a mai precizat apropiată președintelui.

UPDATE, 18:10: Negocierile dintre delegația rusă și cea ucraineană au început, joi după – amiază, într-o locație necunoscută. Din delegația Ucrainei face parte și ministrul Apărării.

Pentru moment, locația negocierilor nu a fost dezvăluită, acestea având loc la granița cu Ucraina. Cele două echipe și-au dat mâna atunci când s-au așezat la masa negocierilor, după cum se vede într-un videoclip distribuit în mediul online.

UPDATE, 17:44: Președintele Franței spune că „ceea ce este mai rău, abia acum urmează” în Ucraina, după ce a purtat o discuție de o oră și jumătate cu Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin ar fi precizat că va continua ofensiva din Ucraina, al cărui scop principal rămâne preluare controlului după cum a anunțat Palatul Elysee

UPDATE, 17:09 Un militar rus de top a fost ucis în războiul din Ucraina, potrivit instituțiilor locale de știri, care citează o postare pe rețelele de socializare, scrie newsweek.com.

Posturile de știri ucrainene au raportat că Andrei Suhovetsky, comandantul adjunct al Armatei 41 Combinate din Districtul Militar Central, a fost ucis miercuri.

Presa a citat o postare pe VKontakte care anunță moartea generalului de către deputatul grupului de veterani ruși, Combat Brotherhood.

UPDATE, 16:09 – Președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat, joi, cu Vladimir Putin, omologul său rus, pentru a treia oară de când Rusia a invadat Ucraina. Putin a susținut că orice încercare a Kievului de a întârzia negocierile doar va avea ca rezultat suplimentarea cerințelor de pe lista Moscovei pentru asigurarea procesului de pace. Macron a vorbit apoi și cu Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

Între timp, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României (BNR), a declarat joi, pentru B1 TV, că sistemul financiar-bancar românesc e stabil, neavând nicio legătură cu spațiul rus. Suciu a mai spus că, în ultima vreme, în România a crescut cererea de valută în numerar, dar băncile se reorganizează și vor aduce din afară.

UPDATE, 15:45 – Situația de la Mariupol, oraș aflat în sudul Ucrainei, rămâne una „dificilă”, însă armata ucraineană nu va preda orașul, spune purtătorul de cuvânt al Gărzii naționale ucrainene, citat de CNN.

UPDATE, 15:30 – Uniunea Europeană trebuie să ajute Ucraina să își consolideze aprovizionarea și independența energetică, a declarat președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie din Parlamentul European, eurodeputatul PNL Cristian Bușoi.

UPDATE, 15:20 – Toate discuțiile dintre Kiev și Moscova se poartă cu Federația Rusă aflată și la masa tratativelor, și în teren trăgând militar în civili, a spus pe B1 TV Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, explicând că e nevoie ca partea rusă să pună capăt acțiunilor militare și să vină cu formule rezonabile de negociere.

UPDATE, 15:10 – Premierii României și Poloniei, Nicolae Ciucă și Mateusz Morawiecki, au condamnat împreună agresiunea ilegală, nejustificată și complet neprovocată a forțelor militare ruse. Cei doi oficiali au discutat și despre sporirea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic al NATO.

UPDATE, 15:00Pentagonul a dat verdictul: Rusia poate prelua controlul Ucrainei în 4-6 săptămâni. Conflictul ar putea continua și după moartea lui Vladimir Putin.

UPDATE, 14:30 – Statul Major al Armatei Ucrainene crede că Rusia va lansa în curând un atac de pe mare pentru a ocupa Odesa, asta după ce au fost detectate patru ambarcațiuni mari de debarcare rusești și trei bărci cu motor înarmate cu rachete.

Între timp continuă atacurile rusești asupra orașului Mariupol. „Ne distrug ca naţiune. E un genocid împotriva poporului ucrainean. Ne distrug proviziile de alimente, ne prind într-o blocadă, ca în vechiul Leningrad. Intenţionat, de şapte zile, au distrus infrastructura de importanţă vitală. Nu avem electricitate, apă sau căldură”, a transmis consiliul orăşenesc din Mariupol.

 „Nu putem lua nici măcar răniţii de pe străzi, că bombardamentele nu se opresc”, a declarat și primarul din Mariupol.

Oleksii Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării, a îndemnat la „rezistență totală” în fața invadatorilor. Reznikov a mai spus că „vor curge sânge, lacrimi, durere”, dar armata ucraineană deja a eliminat mii de invadatori și „capacităţile militare ale ţării cresc”.

UPDATE, 14:00 – Rusia a făcut noi declarații despre războiul nuclear. Serghei Lavrov, ministrul de Externe, s-a răzgândit. A afirmat că rușii încă n-au în plan să utilizeze bomba atomică. Totodată, diplomatul a lansat noi atacuri la adresa SUA și a Ucrainei.

UPDATE, 13:15 – Clopotele marilor catedrale din Europa, printre care și cele de la Paris, Roma sau Koln, au bătut la unison joi într-un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean și într-un apel la pace, potrivit Reuters.

UPDATE, 13:00 – Occidentul ar trebui să se asigure că nicio bancă rusească nu mai are acces la rețeaua SWIFT, a declarat șefa diplomației britanice, Liz Truss, în timpul unei vizite efectuate în Lituania, transmite Reuters.

UPDATE, 12:45 – România se numără printre statele care s-au alăturat demersului comun de sesizare a Procurorului Curții Penale Internaționale cu privire la anchetarea infracțiunilor de genocid, crime de război și crime împotriva umanității comise pe teritoriul Ucrainei.

„Victimele agresiunii Rusiei în Ucraina merită dreptate, iar Curtea Penală Internațională este cea mai în măsură să acționeze în acest scop. Nicio infracțiune nu poate și nu trebuie să rămâne nepedepsită!”, spune șeful diplomației române, Bogdan Aurescu.

UPDATE, 12:30 – Eurodeputatul Eugen Tomac, președintele PMP, a declarat pe B1 TV că voința politică exprimată până în acest moment obligă decidenții europeni la crearea unei proceduri speciale care să garanteze unor state ca Republica Moldova, Ucraina și Georgia că pot intra pe un curs ireversibil de integrare în Uniunea Europeană.

UPDATE, 12:05 – Președintele Klaus Iohannis a vorbit, în cadrul unei conferințe comune cu Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, despre hubul pe care-l va găzdui România și care va asigura colectarea și transportul donațiilor către ucraineni. „Noi credem că, din păcate, situația în Ucraina se va deterioara în continuare, iar nevoia de ajutor va crește semnificativ”, a punctat Iohannis.

„Dna von der Leyen m-a informat despre demersurile de a crește securitatea energetică a UE. (…) E clar, E CLAR că dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată!”, a mai spus șeful statului.

UPDATE, 12:02 – O anchetă privind posibilele crime de război din Ucraina a fost lansată, după ce Rusia a fost acuzată că a bombardat civili; vestea a venit după ce 39 de națiuni au cerut deschiderea unei anchete.

UPDATE, 12:00 – Ursula von der Leyen, președinta Comisei Europene, a vorbit joi, 3 martie, în cadrul unei conferințe de presă, la București, despre implicarea României în ajutorarea refugiaților din Ucraina. Până acum, România s-a descurcat exemplar, susține oficialul european.

De asemenea, oficialul european a transmis faptul că România și-a asumat un nou proiect umanitar, care va funcționa pe toată durata războiului. Mai exact, este vorba despre un centru de ajutor pentru refugiați.

UPDATE, 11:50 – Liniile ucrainene de apărare rezistă în fața atacului rusesc, susține președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cel mai recent mesaj video pe care l-a transmis, potrivit Reuters.

UPDATE, 11:45 – Datele oferite de Organizația Națiunilor Unite arată că un milion de refugiați au părăsitUcraina în doar o săptămână

UPDATE, 11:40 – Președintele României a discutat cu șefa Comisiei Europene inclusiv despre modalități concrete pentru sprijinirea Republicii Moldova. Cu ocazia declarațiilor de presă pe care le-au susținut cei doi oficiali la București, Klaus Iohannis a atras atenția că „într-o situație fără precedent, generată de agresiunea armată nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei, în care nu numai securitatea Ucrainei, dar și cea transatlantică este puternic amenințată”.

UPDATE, 11:30 – Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a declarat în direct pe B1 TV că în acest moment nu există dispoziții sau date care să pună autoritățile române în situația de a face recrutări sau de a mobiliza rezerviști.

UPDATE, 11:20 – Toți locuitorii Odesei s-au mobilizat, construiesc baricade și sunt gata să apere fiecare stradă și casă din orașul lor de invazia armată a Federației Ruse, a declarat primarul Ghenadi Truhanov.

UPDATE, 11:15 – Ministerul Educației din Rusia a anunțat că școlarii din întreaga țară vor primi o lecție virtuală despre „de ce este o necesitate misiunea de eliberare din Ucraina”

UPDATE, 11:10 – În cea mai recentă conferință de presă, secretarul de stat Anthony Blinken a subliniat importanța României în contextul războiului din Ucraina.

UPDATE, 11:07 – Serviciile de informații ale ucrainenilor susțin că președintele rus Vladimir Putin va decreta legea marțială pe 4 martie. Aleksei Danilov, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, consideră că Putin vrea să decreteze legea marțială pentru că nu are suficientă „carne de tun” și astfel ar putea chema copiii în armată și trimite în Ucraina „ca să intre în mașina noastră de tocat carne”.

Grupul de hackeri Anonymous susține că informații scurse din Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia au pus în gardă Ucraina cu privire la un complot de asasinare a preşedintelui Volodimir Zelenski.

Lista celor aproape 100 de companii și servicii care boicotează Rusia.

UPDATE, 10:10 – Germania are în vedere să furnizeze Ucrainei 2.700 de rachete antiaeriene, pentru a se apăra împotriva invaziei Rusiei.

UPDATE, 9:30 – Rusia a transmis Finlandei și Suediei scrisori prin care le solicită „garanții de securitate”, în contextul în care statele nordice își exprimaseră interesul de a adera la NATO.

UPDATE, 9:20 – Autoritățile germane au confiscat yahtul de 600 de milioane de dolari al oligarhului rus Alisher Usmanov.

UPDATE, 09:15 – Un milion de oameni au fugit din Ucraina într-o săptămână după ce Rusia a invadat țara, a declarat șeful agenției Națiunilor Unite pentru refugiați.

UPDATE, 9:10 – Premierul Nicolae Ciucă a discutat miercuri cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre situația de securitate din Ucraina și despre gestionarea fluxului de refugiați ucraineni.

Știrea inițială: Armata lui Vladimir Putin a capturat primul oraș din Ucraina, Herson, din sudul țării, după 8 zile de război, informează CNN.

În cea de-a 8-a zi de tensiuni militare, rușii au bombardat mai multe obiective strategice. Kiev, Harkov și Mariupol au fost încercuite, iar lupta continuă.

Peste 1 milion de cetățeni din Ucraina au părăsit țara, de la declanșarea războiului.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia ar fi divulgat informaţii care au alertat Ucraina cu privire la un complot de asasinat împotriva preşedintelui Volodimir Zelenski, susține grupul de hackeri Anonymous.

Joi dimineața, diplomații ucraineni și ruși se vor întâlni în cadrul celei de-a doua runde de negocieri.