Războiul din Ucraina „s-a terminat” dacă UE nu trimite mai multe arme, spune șeful diplomației europene

Publicat: 20 02. 2023, 08:58
Actualizat: 20 02. 2023, 11:40
Sursa: Hepta

Războiul din Ucraina se va sfârși dacă UE nu găsește în câteva săptămâni o modalitate de a accelera furnizarea de muniție către Ucraina, a avertizat Josep Borrell, șeful afacerilor externe ale UE, în ultima zi a conferinței de securitate de la Munchen.

Fondurile pentru pace vor fi folosite pentru a cumpăra muniție de război

El a declarat că o reuniune specială a miniștrilor apărării din UE, programată pentru 8-9 martie, va oferi o șansă pentru ca țările să ofere muniție din stocurile lor existente, adăugând că este nevoie de până la 10 luni pentru ca armatele europene să comande și să primească un singur glonț.

„Ne aflăm în regim de război urgent”, a spus el. „Această lipsă de muniție trebuie rezolvată rapid; este o chestiune de săptămâni”. El a spus că, dacă nu se va rezolva, războiul se va sfârși, anunță The Guardian.

Borrell va prezenta, de asemenea, la o reuniune a miniștrilor de externe ai UE de luni, planuri de a folosi fondurile pentru pace existente de 3,6 miliarde de euro pentru ca UE să achiziționeze în comun muniție pe modelul achiziției de vaccinuri în timpul crizei Covid, o idee propusă pentru prima dată de premierul estonian, Kaja Kallas.

Borrell a declarat că ideea estoniană ar funcționa pe termen mediu, dar consideră că urgența penuriei este de așa natură încât impune țărilor UE să apeleze la stocurile existente. „Trebuie să folosim ceea ce au statele membre”, a spus el.

„Trebuie făcut mult mai mult și mult mai repede. Mai sunt încă multe de făcut. Trebuie să creștem și să accelerăm sprijinul nostru militar. În prezent, armata europeană are nevoie de aproape 10 luni pentru a cumpăra muniție calibrul 155 mm, de aproape un an și de aproape trei ani pentru a cumpăra o rachetă aer-aer. Acest lucru nu este în concordanță cu situația de război în care trăim.”

Kallas, vorbind în cadrul aceluiași eveniment, a declarat că Rusia se află în stare de război, producând muniție în trei schimburi, adăugând că trebuie să existe o stare de război similară în Europa. Ea a afirmat că directorii din industria de apărare i-au spus că nu au primit comenzi din partea UE.

El a spus că unele țări europene, precum Polonia, și-au dublat bugetele de apărare, în timp ce Franța și-a majorat cheltuielile pentru apărare cu 40%, de la 39 miliarde de euro la 59 miliarde de euro.

„Ne-a luat prea mult timp să luăm decizii critice, cum ar fi furnizarea de tancuri de luptă”, a spus el, „când toată lumea știe că, pentru a câștiga un război clasic, un război clasic cu manevre de armament greu, ai nevoie de tancuri de luptă.”