Războiul din Ucraina prelungește starea de urgență, în Republica Moldova

Războiul din Ucraina prelungește starea de urgență, în Republica Moldova
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Laine Nathan/ABACA.

Guvernul Republicii Moldova  a aprobat miercuri, 27 iulie,  prelungirea stării de urgență, în contextul războiului din Ucraina. Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, a propus includerea pe ordinea de zi a ședinței proiectul privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul țării vecine.

Decizia finală va fi luată de Parlamentul Republicii Moldova

„Constatăm că războiul din țara vecină este în continuă desfășurare și a intrat într-o faza de uzură, dar continuă imprevizibilitate în privința posibilei extinderi a zonelor de luptă și respectiv a evoluției crizei refugiaților sau generării altor consecințe, care vizează alte aspecte ale vieții economice ale țării.

Corespunzător în ceea ce privește securitatea energetică, prelungirea stării de urgență este motivată de lipsa previzibilității privind furnizarea gazelor naturale și a energiei electrice pentru următoarele două luni și necesitatea de capacitare a statului de acționa și reacționa ferm și prompt în vederea asigurării securității energetice până la normalizarea situației”, a precizat ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, citată de protv.

Prin urmare, în cazul în care proiectul va fi aprobat, solicitarea urmează a fi examinată și aprobată de către Parlament.

Acum cinci luni, în  27 februarie, Parlamentul  Republicii Moldova a instituit stare de urgență  pentru 60 de zile, în contextul războiului din Ucraina. Aceasta fiind prelungită ulterior de autoritățile de la Chișinău, notează tv8.

Maia Sandu, amenințată de Moscova

Ministerul de Externe de la Moscova a comentat  o declarație recentă a Maiei Sandu, potrivit căreia activitatea punctului de serviciu consular al Rusiei la Tiraspol reprezintă „o amenințare la adresa integrității teritoriale” a Republicii Moldova.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt al MAE rus, i-a sugerat Maiei Sandu „să nu caute amenințări acolo unde nu există”.

„Nu putem fi de acord cu o astfel de evaluare”, a precizat Zaharova pentru presa rusă, menționând că punctul de serviciu consular doar furnizează servicii consulare cetățenilor ruși care locuiesc în stânga Nistrului, circa 200 de mii la număr.

„Cerem părții moldovenești să nu caute amenințări acolo unde nu există, dar să se concentreze pe soluționarea aspectelor privind cooperarea între țările noastre. La rândul nostru, ne confirmăm disponibilitatea pentru un dialog constructiv”, a mai spus Maria Zaharova, citată de tv8.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`