Războiul din Ucraina crește riscul utilizării armelor de distrugere în masă, avertizează experții
Invazia Ucrainei de către ruși a crescut amenințarea cu utilizarea armelor de distrugere în masă, inclusiv a munițiilor chimice, potrivit șefei de supraveghere a armelor toxice din lume, transmite euronews.
Summitul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) s-a deschis luni la Haga cu un avertisment dur.
„[Războiul] a exacerbat tensiunile existente până la un punct în care unitatea comunității internaționale cu privire la provocările globale comune legate de securitatea și pacea internațională nu poate fi presupusă”, a declarat Fernando Arias, directorul general al OIAC.
Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de posibila utilizare a armelor chimice și biologice încă de la începutul conflictului din Ucraina în februarie anul trecut.
Moscova susține că Kievul a încercat să dezvolte un program de arme biologice împreună cu Statele Unite.
Dar niciunul nu a prezentat dovezi credibile ale acestor acuzații.
Eșecurile suferite de armata rusă pe câmpul de luptă au reaprins temerile cu privire la utilizarea de către Rusia a armelor de distrugere în masă.
Săptămâna trecută, Rusia a testat noua sa rachetă balistică intercontinentală nucleară la doar câteva zile după ce Kremlinul a insistat că folosirea armelor nucleare în Ucraina este exclusă.
Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) monitorizează îndeaproape situația din Ucraina, a declarat șeful acesteia, Fernando Arias, la reuniunea anuală a autorității de reglementare.
Organismele internaționale de dezarmare, precum OPCW, câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace, „au devenit acum locuri de confruntare și dezacord”, a deplâns Arias.
Amenințările și acuzațiile cu privire la posibila utilizare a armelor nucleare, chimice și biologice au fost comercializate de la începutul războiului din Ucraina în februarie, dar fără nicio dovadă, acestea au fost desfășurate.
Arias a reamintit Rusiei și Ucrainei că se numără printre cele 193 de țări care „nu s-au angajat în mod solemn și voluntar niciodată în nicio circumstanță să nu folosească arme chimice”.
El a spus că OIAC „continuă să monitorizeze îndeaproape această situație gravă și rămâne în contact cu reprezentanțele permanente ale Federației Ruse și ale Ucrainei”.