Războiul din Ucraina a simulat cererea pentru armament american. Statele europene vor să achiziționeze drone, rachete antiaeriene şi antitanc

Războiul din Ucraina a simulat cererea pentru armament american. Statele europene vor să achiziționeze drone, rachete antiaeriene şi antitanc
Sursa: Hepta/Abaca Press / Spc. Hubert Delany

Mai multe guverne europene au cerut drone, rachete antiaeriene şi antitanc fabricate în SUA, în contextul invaziei Rusiei din Ucraina. Conflictul ruso-ucrainean a generat o revigorare a solicitărilor de armamente americane.

Printre țările solicitante se numără Germania, Polonia și alte țări din Europa de Est. Statele europene au început să-și mărească, de asemenea, bugetul alocat cheltuielilor militare, potrivit Reuters, preluat de G4Media.

A crescut cererea pentru armamentele americane

Germania a solicitat sisteme de apărare împotriva rachetelor balistice, în timp ce Polonia vrea să achiziționeze sisteme de drone Reaper din Statele Unite. În rândul solcitanților se află și câteva state din Europa de Est, care s-au interesat de rachetele antiaeriene Stinger şi rachetele antitanc Javelin.

„Departamentul Apărării examinează opţiuni de a sprijini necesităţile Ucrainei, a reface rapid stocurile SUA şi a umple stocurile golite ale aliaţilor şi partenerilor”, a spus un oficial de la Pentagon.

Invazia din Ucraina a făcut ca acțiunile Lockheed (care produce rachete Javelin) să crească cu 8,3% și cele ale Raytheon (care produce rachete Stinger) să crească cu 3,9%.

Investiție de 50 de miliarde de euro în armata germană

Germania a confirmat că va investi aproximativ 50 de miliarde de euro în armată, pe fondul războiului din Ucraina. Astfel, în următorii ani, obiectivul constă în depășirea pragului de 2% din PIB preconizat de NATO.

Mai mult decât atât, la începutul anului, a fost înființat un fond excepțional în valoare de 100 de miliarde de euro, care ar fi pus la dispoziție pe o perioadă de mai mulți ani.

„Aceste decizii ne vor pune în situaţia de a atinge obiectivul de 2% din PIB în următorii ani”, potrivit acestei surse.

Spre deosebire de anul 2018, când Germania a alocat 38,8 miliarde de euro în apărare, în 2021, bugetul a crescut considerabil la 47 de miliarde de euro.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)