„Războiul borșului”: preparatul tradițional ar putea fi motivul invaziei ruse în Ucraina. MAE rus: „Ei nu vor să facă compromisuri”
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a făcut o declarație bizară. Aceasta a dezvăluit ca unul dintre motivele invaziei în Ucraina este rețeta borșului roșu, pe care rușii încearcă s-o atribuie bucătăriei lor naționale.
Rețeta borșului roșu – mărul discordiei
Maria Zaharova s-a plâns că opresiunea rușilor merge chiar până la „cărți de gătit”.
„Tot ceea ce era legat de etnie și cultură în primul rând. Chiar și cărțile despre gătit, au fost și ele interzise. De ce? Pentru că era imposibil să se împartă borșul de aceeași naționalitate”, a declarat purtătoarea de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei.
Maria Zaharova a adăugat că aceasta este o manifestare a „xenofobiei” și „nazismului”.
„În fiecare oraș și în fiecare regiune, fiecare gospodină îl poate găti în felul ei. Nu. Ei nu vor să facă compromisuri. Deci despre asta vorbim: xenofobie, nazism, extremism sub toate formele”, a spus Zaharova.
Rusia și Ucraina la „cuțite” din cauza ciorbei tradiționale
Potrivit presei ucrainene, cele două popoare nu pot să se înțeleagă la capitolul de mâncare. Ucraineni au pus problema „naționalității” borșului la nivel internațional, întrucât rușii au încercat constant să facă din preparatul tradițional ucrainean o parte din cultura lor rusă.
În 2019, guvernul rus pe Twitter a numit borșul „unul dintre cele mai faimoase și îndrăgite mâncăruri rusești și un simbol al bucătăriei naționale”.
Ministerul Culturii al Ucrainei, ca răspuns, a luat decizia de a recunoaște felul de mâncare ca parte a patrimoniului cultural național.
După aceea, Kremlinul a explicat clar că aceste „inițiative culinare” de la Kiev nu i se potriveau. Într-un articol din publicația guvernamentală rusă Rossiiskaya Gazeta, mișcarea ucraineană a fost numită „o nouă bază pentru un scandal internațional”, relatează Unian.