Înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina, 34% din populație avea o atitudine bună față de Federația rusă. Cifrele s-au schimbar radical în urma atacului, acum doar 2% mai are o atitudine bună, informează UNIAN.
Cifrele prezentate sunt rezultatul sondajului realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) în perioada 13-18 mai.
În ultimii 3 ani înainte de invazie s-a manifestat o scădere treptată a atitudinilor pozitive față de Rusia, în pofida a câteva luni de escaladare în apropierea granițelor Ucrainei, 34% din Populația Ucrainei la începutul lunii februarie avea încă o atitudine bună față de Rusia.
„Acum doar 2% dintre cetățeni au o atitudine bună față de Rusia, în timp ce 92% au o atitudine proastă. Cu toate acestea, este important de înțeles că 2% reprezintă aproximativ 500.000 de oameni, adică mai păstrează un număr destul de semnificativ în termeni absoluti, în ciuda faptelor evidente, o atitudine pozitivă față de agresor”, au remarcat sociologii.
Ca parte a unui experiment metodologic, KIIS a reintervievat 513 respondenți care participau la un sondaj realizat la începutul lunii februarie – chiar înainte de invazia la scară largă.
„Pentru acești respondenți, știam care este atitudinea lor față de Rusia la începutul lunii februarie, iar acum am repetat aceeași întrebare… Dintre cei care înainte aveau o atitudine proastă față de Rusia, 97% continuă să o aibă (deși 3% acum a ales opțiunea „Este greu de spus)”
Se observă o schimbare a opiniei nu doar din partea celor care au avut atitudine bună, ci și din a celor care erau nedeterminați. Astfel, 80% dintre cei care înainte aveau o atitudine bună față de Rusia au acum o atitudine proastă față de aceasta, iar mai puțin de unul din zece și-a păstrat o atitudine pozitivă față de Rusia, deși alți 12% au decis acum să răspundă „nehotărât”.
Sondajul a fost realizat prin interviuri telefonice asistate de computer (CATI) pe baza unui eșantion aleatoriu de numere de telefon mobil din 2.000 de respondenți care locuiesc în toate regiunile Ucrainei (cu excepția Republicii Autonome Crimeea). Sondajul a fost realizat cu cetățeni adulți (cu vârsta de 18 ani și peste) ai Ucrainei care, la momentul sondajului, locuiau pe teritoriul controlat de Ucraina până la 24 februarie 2022.