Război la nivel de declarații între Ucraina și Ungaria în legătură cu prizonierii de război ucraineni

Război la nivel de declarații între Ucraina și Ungaria în legătură cu prizonierii de război ucraineni

Sosirea în Ungaria a 11 prizonieri de război ucraineni eliberați de Rusia a provocat o dispută între Kiev și Budapesta.

Nu se știe cum au fost capturați și ce s-a întâmplat când au fost duși în Ungaria

Ucraina spune că trei dintre bărbați au fost eliberați și s-au întors acasă. Dar cele două țări sunt în continuare în conflict, ministrul de externe al Ungariei acuzându-l pe omologul său ucrainean că face acuzații false, potrivit BBC.

În loc de „atacuri mincinoase și atacuri personale”, ar trebui să ne bucurăm de libertatea celor 11 persoane, a declarat Peter Szijjarto.

Ungaria anunță ca a primit combustibil nuclear din Rusia prin survolarea spaţiilor aeriene: „A trebuit să găsim o modalitate alternativă de transport”. Sursa foto: Facebook Szijjártó Péter

Relațiile dintre Ungaria și Ucraina au fost tensionate încă de când a început războiul. Premierul ungar Viktor Orban este singurul lider al Uniunii Europene care a menținut relații cu Vladimir Putin.

Eliberarea soldaților ucraineni – care sunt toți de etnie maghiară – în Ungaria, ar fi putut îmbunătăți lucrurile, dar nu a făcut decât să înrăutățească legăturile, iar diplomații deplâng o oportunitate ratată.

Ucrainienii care nu vor să lupte riscă să moară pentru a scăpa de război

Cheia salvării prizonierilor a fost prietenia dintre șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhul Kirill, și vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen. Un alt jucător cheie în eliberarea prizonierilor a fost serviciul caritabil maghiar maltez.

Într-o declarație datând din 8 iunie, patriarhia rusă vorbea despre faptul că prizonierii de război au fost transferați în Ungaria în urma medierii Bisericii „în cadrul cooperării inter-bisericești, la cererea părții maghiare”.

Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Diego Herrera Carcedo

Soldații sunt descriși ca fiind de origine transcarpatică, o zonă din vestul îndepărtat al Ucrainei cu o populație numeroasă de etnici maghiari, români și alte minorități.

Mulți bărbați din Transcarpatia s-au oferit voluntari sau au fost înrolați în armata ucraineană. Alții au fugit din calea războiului, înotând pe râul Tisa sau traversând munții de la granița vestică a Ucrainei.

Până în 1920, Transcarpatia a făcut parte din Imperiul Austro-Ungar. O explicație plauzibilă pentru lipsa de informații ar putea fi aceea că bărbații nu doresc să se întoarcă în Ucraina, dar nu a existat niciun comentariu oficial care să sugereze acest lucru.

„Toate încercările diplomaților ucraineni din ultimele zile de a stabili un contact direct cu cetățenii ucraineni au eșuat”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko.

„Acest lucru, precum și informațiile primite de la rudele unora dintre ei, indică faptul că asigurările autorităților maghiare cu privire la presupusul statut liber al apărătorilor ucraineni în Ungaria nu sunt adevărate. De fapt, aceștia sunt ținuți în izolare.”

Guvernul ungar a ripostat. Ungaria a trimis ajutoare umanitare în Ucraina, inclusiv în Transcarpatia

„Guvernul ucrainean a fost informat”, a insistat Gergely Gulyas, ministru responsabil de biroul premierului.

El a pus chiar la îndoială faptul că aceștia sunt considerați prizonieri de război, deoarece au fost eliberați în Rusia înainte de a fi predați Ungariei.

„De asemenea, ei pot părăsi țara în orice moment de bună voie, nu îi verificăm sau monitorizăm”.
Marți seară, Nikolenko a anunțat pe Facebook că ambasada ucraineană de la Budapesta a reușit să îi aducă înapoi pe trei dintre ucraineni și că va continua să ia măsuri active pentru a-i aduce înapoi pe ceilalți bărbați „scoși din Rusia și trimiși în Ungaria”.

Războiul declarațiilor dintre cele două țări datează din 2016, când o serie de legi ucrainene au redus drastic predarea limbii maghiare și a altor limbi minoritare, inclusiv a limbii ruse, în școlile ucrainene.

Ungaria a trimis ajutoare umanitare în Ucraina, inclusiv în Transcarpatia. Budapesta a trimis cantități mari de ajutor umanitar și a ajutat sute de mii de refugiați ucraineni, dar a refuzat să se alăture altor țări din UE și NATO în furnizarea de arme către Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)