Război în Ucraina, ziua 47: Rusia ar urma să lanseze acțiuni de luptă pe scară largă în estul țării / Zeci de mii de oameni au fost uciși numai în Mariupol / Rubla e din nou în picaj / UE dezbate al șaselea pachet de sancțiuni

Război în Ucraina, ziua 47: Rusia ar urma să lanseze acțiuni de luptă pe scară largă în estul țării / Zeci de mii de oameni au fost uciși numai în Mariupol / Rubla e din nou în picaj / UE dezbate al șaselea pachet de sancțiuni
Clădire din Mariupol, Ucraina, distrusă în atacurile forțelor ruse. Sursă foto: Hepta - Ilya Pitalev

Ucraina a intrat, luni, în ziua 47 de război declanșat de Rusia. Azi, UE va discuta detaliile unui nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, iar cancelarul Austriei, Karl Nehammer, se va întâlni cu Vladimir Putin la Moscova.

UPDATE 19:00 Forțele pro-ruse anunță că au cucerit complet zona portuară a orașului strategic Mariupol, din sud-estul Ucrainei „În ceea ce privește portul Mariupol, acesta este deja sub controlul nostru”, a declarat Denis Pușilin, Liderul separatiștilor pro-ruși din Donețk.

UPDATE 17.30 Nouă șoferi care lucrează pentru „Help People”, un grup de voluntari ucraineni care furnizează hrană și medicamente pentru cei aflați în nevoie și ajută la evacuări, au fost reținuți de armata rusă și rămân dispăruți, a declarat un oficial al grupului pentru CNN.

UPDATE 16.10 Vladimir Putin taie și spânzură după eșecul armatei ruse în Ucraina. În jur de 150 de ofițeri ai serviciului secret de la Moscova au fost concediați sau arestați, conform site-ului de investigații Bellingcat.

De valul de epurări nu a scăpat nici șeful serviciului extern. Primii doi oameni ai serviciului au fost arestați la domiciliu, scrie aceeași sursa.

UPDATE, 15.50 – Generalul Alexander Dvornikov, comandant al Districtului militar de sud din Federația Rusă, a fost numit la comanda campaniei militare pe care a început-o Moscova împotriva Ucrainei, transmite CNN.

UPDATE, 15.30 – Forțele armate ale Germaniei pregătesc un prim zbor de evacuare pentru civilii ucraineni răniți în războiul din Ucraina, transmite CNN.

Armata ucraineană a anunțat că se pregătește de „ultima bătălie” pentru orașul Mariupol, cel mai mare port de la Marea Azov, transmite The Telegraph.

Pe rețeaua feroviară belarusă ar avea loc mișcări semnificative de echipament militar care aparține forțelor armate ale Federației Ruse, potrivit BBC.

Un jurnalist a vorbit despre deja-celebra vestimentație a lui Volodimir Zelenski, iar prețul ținutei pe care o poartă liderul ucrainean de la începutul războiului este incomparabil mai ieftin decât geaca purtată de Vladimir Putin la manifestația pro-război care s-a desfășurat la Moscova pentru a marca opt ani de la anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea.

Federația Rusă se laudă că ar fi distrus sisteme de apărare antiaeriană S-300 care ar fi fost furnizate Ucrainei de către o țară europeană, transmite Reuters.

Finlanda și Suedia ar intenționa să adere la NATO chiar în această vară, iar între timp a avut o reacție pe acest subiect chiar și Kremlinul, notează El Pais.

UPDATE, 15.00 – Forțele armate ucrainene au anunțat că au lichidat încă un comandant rus.

Rubla a scăzut drastic luni, după ce banca centrală a Rusiei a decis să renunțe la o parte dintre măsurile temporare de control al capitalului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un discurs susținut prin videoconferință în Parlamentul Coreei de Sud, că forțele ruse au omorât zeci de mii de oameni numai în Mariupol. De asemenea, rușii au distrus în Ucraina 300 de spitale. În discursul său, Zelenski a cerut armament și de la Coreea de Sud.

UPDATE, 14.30 – Uniunea Europeană dezbate cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Problema eventualei opriri a achiziţiei de petrol şi gaz din Rusia încă rămâne valabilă.

UPDATE, 14.00 – Un detașament de jandarmi din Franța a ajuns în Ucraina. Specialiștii vor investiga crime de război comise de soldații ruși pe teritoriul Ucrainei.

UPDATE, 13.05 – Ofensiva Federației Ruse în regiunea Donbas a început deja, spune Vadym Denysenko, consilier în Ministerul ucrainean al afacerilor interne, citat de CNN.

România are ambiția să devină un hub regional strategic pentru reconstrucția Ucrainei și dezvoltarea zonei Mării Negre, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu, luni, după întrevederea cu liderul socialiștilor din Parlamentul European, Iratxe Garcia Perez.

Federația Rusă ar putea folosi muniții cu fosfor pentru a cuceri orașul Mariupol, avertizează Ministerul britanic al apărării, citat de The Telegraph.

Occidentul intenționează să sporească ajutorul militar pentru Ucraina, potrivit CNN.

Ucraina are nevoie de mai mult ajutor dacă dorește să supraviețuiască, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de El Pais.

UPDATE, 13 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski acuză că Rusia a ocolit parte din sancțiunile ce i-au fost impuse, iar Occidentul știe acest lucru. El le-a cerut politicienilor din Vest să nu se mai teamă de Rusia și a amintit că fix această greșeală i-a permis lui Adolf Hitler să declanșeze al Doilea Război Mondial.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a susținut că războiul nu ar fi avut loc dacă țara sa era acum membră NATO. Numai că am ajuns în acest punct și asta din cauza Franței și Germaniei, care au comis o greșeală strategică în 2008, a acuzat Kuleba. O aluzie la summitul alianței care a avut loc la București.

UPDATE, 10.35 – Rusia s-ar putea să pregătească o lovitură cu scopul de a ocupa în continuare Odesa și Nipru, spune căpitanul în retragere al Marinei SUA, Gary Tabach.

UPDATE, 10.00 – Un număr de 7.915 de cetățeni ucraineni au intrat duminică, 10 aprilie, pe teritoriul României.  În total, 85.000 de persoane au trecut frontiera, în ultimele 24 de ore.

UPDATE, 09.55 – Costul de transport din Marea Neagră a crescut de peste 10 ori, inclusiv în cazul țițeiului și motorinei importate de România. Prima de asigurare a devenit mai scumpă decât închirierea navelor.

Primarul din Harkov spune că trupele Federației Ruse parașutează bombe asupra orașului, care se află sub bombardamente de o lună și jumătate.

Bogdan Aurescu participă la Consiliul Afaceri Externe, unde va reitera condamnarea fermă a atrocităților de la Bucha și din alte orașe ucrainene și va arăta că România susține investigarea imediată și amănunțită a acestor fapte de către Curtea Penală Internațională.

O profesoară din Rusia este anchetată pentru că a făcut comentarii anti-război la școală. Femeia ar fi fost înregistrată de elevi pe ascuns, transmite CNN.

UPDATE, 10.35 – Un număr de 42 de țări au depus plângeri la Curtea Internațională de Justiție de la Haga. Acestea reclamând mai multe crime de război comise de Federația Rusă.

UPDATE, 09.20 – Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului aflat la putere și cel considerat liderul de facto de la Varșovia, a acuzat Rusia că se află în spatele tragediei aviatice de la Smolensk din 2010, în care a murit fratele său geamăn, Lech Kaczynski, cel care atunci era președintele Poloniei. Referindu-se apoi la războiul declanșat de Rusia în Ucraina, vicepremierul Poloniei a declarat că „post-comunismul în Rusia este la fel de criminal ca şi comunismul”.

Ioan Stanomir, politolog, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, a declarat, pentru B1 TV, că Vladimir Putin, dictatorul de la Kremlin, va fi cu adevărat dispus să negocieze abia când va obține în Ucraina două trofee – estul țării și litoralul ucrainean la Marea Neagră: „cu o națiune schilodită și mutilată poți să și negociezi”. Totodată, profesorul i-a criticat pe politicienii europeni care merg la Moscova să discute cu Vladimir Putin.

UPDATE, 8.55 –  Federația Rusă poate să comită provocări în Transnistria pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva Republicii Moldova.

„Nu este exclus ca forțele armate ale Federației Ruse să desfășoare acțiuni provocatoare pe teritoriul regiunii transnistrene a Republicii Moldova pentru a acuza Ucraina de agresiune împotriva statului vecin”, spun  reprezentanții Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

ȘTIRE INIȚIALĂ:

UE pregătește noi sancțiuni contra Rusiei. Cancelarul austriac merge la Moscova

Cancelarul austriac Karl Nehammer va discuta luni, la Moscova, cu Vladimir Putin, după ce sâmbătă a vorbit cu Volodimir Zelenski, la Kiev.

„Suntem neutri din punct de vedere militar, dar avem o poziție clară cu privire la războiul de agresiune împotriva Ucrainei. Trebuie să se oprească! E nevoie de coridoare umanitare, de încetarea focului și de investigarea completă a crimelor de război”, a scris Nehammer, pe Twitter.

Asta în condițiile în care procurorul general al Ucrainei a anunțat că până acum au fost găsite peste 1.200 de cadavre în regiunea Kievului, după retragerea trupelor rusești.

SUA promit Ucrainei mai multe arme. Zelenski: Nu am încredere că vom primi tot ce ne trebuie

Între timp, Jake Sullivan, consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, a declarat că SUA sunt hotărâte să trimită Ucrainei „armele de care are nevoie” pentru a se apăra.

El a precizat că SUA vor ajuta în continuare Ucraina cu arme pentru a împiedica Rusia să cucerească mai mult teritoriu şi să ţintească civili.

Statele Unite „lucrează nonstop pentru a livra armele noastre şi a organiza şi coordona livrarea armelor din multe alte ţări”, a mai spus Sullivan.

Până acum, SUA au trimis asistenţă militară în valoare de 1,7 miliarde de dolari Ucrainei.

Dar președitele ucrainean Volodimir Zelenski nu e încrezător că țara sa va primi sprijinul militar necesar până la debutul mari bătălii de la Donbas.

„Am încredere 100% în poporul nostru şi în forţele noastre armate, dar, din păcate, nu am încredere că vom primi tot ce ne trebuie”, a afirmat Zelenski, într-un interviu pentru CBS.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`