Ucraina a intrat în ziua 41 de război declanșat de Rusia. Alertele de raid aerian au sunat în „aproape fiecare regiune” a țării încă de la primele ore ale dimineții, a transmis The Kyiv Independent. Azi, președintele ucrainean Volodimir Zeleneski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU și Parlamentului spaniol. Asta după ce, luni, a vizitat orașul Bucha – prima sa călătorie în afara capitalei de la începutul invaziei – și a susținut un discurs în Parlamentul României.
UPDATE: Șeful diplomației israeliene a acuzat Federația Rusă în premieră de crime de război. Pământul este încă o dată stropit cu sângele civililor nevinovați, spune Yair Lapid, potrivit Reuters și Times of Israel.
Peste 60% din bugetul de război al lui Putin a fost înghețat de sancțiuni, iar acestea împing economia rusă înapoi „în era sovietică”, a declarat și șefa diplomației britanice, Liz Truss, care consideră că, deși au fost învinse în asaltul lor inițial asupra Kievului, nu a existat nicio schimbare în intenția forțelor ruse, transmite BBC.
În tot acest timp, Federația Rusă susține că a lansat rachete în vestul și nord-estul Ucrainei. Moscova spune că ar fi distrus o unitate de apărare teritorială, un depozit de combustibil și o fabrică pentru repararea vehiculelor blindate, însă CNN a precizat că nu a putut verifica anunțul de o manieră independentă.
UPDATE: Rusia intenționează să trimită profesori din cadrul școlilor militare la război, în Ucraina. Informațiile au fost publicate de Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei.
„În districtul militar de vest se desfășoară mobilizări ascunse pentru completarea unităților care au suferit pierderi în război.
Comandamentul Forțelor Armate ale Federației Ruse încearcă, de asemenea, să completeze personalul armatei cu cadrele didactice angajate în instituțiile militare de învățământ”, precizează reprezentanții Statului Major al Ucrainei, într-o postare pe Facebook.
UPDATE: Invadatorii ruși au încercat să ardă cadavrele a șase civili morți ca să ascundă urmele atrocităților comise în localitatea Bucea. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Parchetului General al Ucrainei.
„În timpul ocupării orașului Bucea, forțele armate ale Federației Ruse au încălcat normele dreptului internațional. Invadatorii au ucis civili și au incendiat trupurile lor pentru a acoperi crima. În timpul anchetei, a fost a stabilit că trupurile morților poartă urme de moarte violentă și tortură”, se arată în raportul Parchetului General.
UPDATE: România a decis să declare personae non gratae pe teritoriul său 10 reprezentanți ai ambasadei ruse la București, conform anunțului făcut marți de Ministerul Afacerilor Externe. MAE „a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea și în alte localități din Ucraina, pentru care răspunderea aparține Rusiei”.
China nu se va alătura Rusiei în susținerea agresiunii din Ucraina, a declarat Cristian Diaconescu pe B1 TV, unde a explicat că nimic nu va rămâne la fel după criza ucraineană și că se discută despre un război rece, la care și România ar trebui să fie foarte atentă.
SUA a acuzat Federația Rusă că a lansat o campanie deliberată pentru comiterea de atrocități în Ucraina.
„Ceea ce am văzut la Bucea nu este un act întâmplător al unei unități clandestine. Este o campanie deliberată pentru a ucide, a tortura, a viola, a comite atrocități. Informațiile sunt mai mult decât credibile, dovezile pot fi văzute de întreaga lume”, a declarat Antony Blinken, citat de Reuters.
La rândul său, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Federația Rusă că a ucis civili „din plăcere”, transmite CNN.
UPDATE: Administrația de la Kremlin i-a răspuns tăios și ironic lui Joe Biden, după ce președintele SUA l-a jignit pe Vladimir Putin.
UPDATE: Prăpastia dintre Rusia și Uniunea Europeană, respectiv țările occidentale, se accentuează. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat adoptarea celui de-al cincilea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei.
UPDATE: Masacrul de la Bucha l-ar fi determinat pe Volodimir Zelenski să nu mai vrea să discute cu Vladimir Putin.
UPDATE: Crimele de război trebuie pedepsite, a declarat premierul Italiei, Mario Draghi.
„Crimele de război trebuie pedepsite. Președintele Putin, autoritățile ruse și armata lor vor trebuie trași la răspundere pentru acțiunile lor”, a spus oficialul italian, citat de Reuters.
Federația Rusă probabil va lansa în următoarele săptămâni o nouă ofensivă asupra regiunii Donbas, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Vedem acum o mișcare semnificativă a trupelor (ruse) dinspre Kiev pentru a se regrupa, reînarma și reaproviziona, și a se reorienta către est. În următoarele săptămâni, ne așteptăm ca rușii să împingă din nou în estul și sudul Ucrainei pentru a încerca să preia întregul Donbas și să creeze un coridor terestru către Crimeea ocupată”, a mai spus Stoltenberg, citat de Reuters.
Tot marți, Letonia și Estonia au decis să închidă câte două consulate rusești fiecare și să expulzeze personalul în cauză. Lituania l-a trimis și ea acasă pe ambasadorul Rusiei, iar alte state europene au anunțat și ele expulzări de diplomați ruși.
Presa rusă susține că 8% dintre ruși doresc să emigreze definitiv, după începutul invaziei în Ucraina.
UPDATE: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și șeful diplomației europene, Josep Borrell, se vor deplasa la Kiev în această săptămână pentru a discuta cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Președintele ucrainean a declarat că negocierile cu partea rusă vor fi cu adevărat o provocare pentru ei, mai ales după ce au văzut atrocitățile comise de soldații ruși în țara lor, dar altă opțiune nu există. De asemenea, pentru prima dacă de la începutul invaziei ruse, Zelenski a spus că probabil el și Vladimir Putin nu vor discuta personal.
Rușii spun că au distrus un centru militar de la malul Mării Negre în care se antrenau voluntarii străini ce luptă de partea ucrainenilor.
Încă o navă civilă a fost scufundată în Marea Neagră, în urma bombardamentelor rusești. Este vorba despre o navă scufundată în portul asediat Mariupol, după ce forţe ruse au deschis focul asupra acesteia.
Oligarhul rus Viktor Vekselberg a rămas fără iahtul de 90 de milioane de dolari.
Gafă de proporții a propagandei Moscovei: Soldați ruși care deminează un teren, filmați de un cameraman aflat în fața lor.
UPDATE Primarul Kievului, Vitali Klitschko, i-a îndemnat pe politicienii europeni să întrerupă toate legăturile comerciale cu Moscova, spunând marți că toate plățile către Rusia sunt „bani pătați de sânge” care ar alimenta ceea ce el a numit un „genocid asupra ucrainenilor”, scrie Reuters.
Statele Unite și Europa plănuiesc noi sancțiuni după ce civili morți au fost găsiți în orașele satelit recucerite de lângă Kiev, inclusiv o groapă comună de mică adâncime în Bucha, dar exporturile de gaze rusești în Europa continuă.
UPDATE Piaţa globală a rachetelor şi bombelor nucleare ar urma să depăşească 126 de miliarde de dolari în zece ani, în creştere cu aproape 73% faţă de nivelul din 2020, scrie Reuters.
O creştere a conflictelor geopolitice şi a bugetelor militare mai mari ar mări probabil cifra cu o rată anuală compusă de 5,4% până în 2030, se arată în raport.
UPDATE Ministerul Regatului Unit al Apărării a informat duminică că minele aflate în derivă rămân o amenințare pentru transportul maritim în Marea Neagră și a spus că armata rusă este responsabilă pentru aflarea lor în derivă.
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au eliberat mine navale YaM și YarM din era sovietică în derivă în nordul Mării Negre, iar trei au fost detectate și neutralizate până acum, scrie maritime-executive.
UPDATE: Autoritățile ucrainene cred că numărul civililor uciși de ruși în orașul Borodyanka ar putea fi chiar mai mare decât în Bucha. De altfel, Borodyanka ar putea fi cel mai grav afectat din regiunea Kievului, recent eliberată.
Stimulat de obținerea cu lejeritate a unei noi victorii electorale, al patrulea succes consecutiv, premierul ungar Viktor Orban ar urma să se opună sancțiunilor care fac referire la domeniul energetic al Rusiei.
Părinții ucraineni sunt disperați să-și salveze copiii. O mamă a scris pe corpul fiicei sale datele de contact în cazul în care va rămâne singură.
UPDATE: Imagini din satelit analizate de The New York Times contrazic teoria Moscovei potrivit căreia masacrul de la Bucha a fost „regizat” de ucraineni după ce soldații ruși s-au retras din oraș, adică după 30 martie. Imaginile arată trupuri zăcând pe străzi încă de acum câteva săptămâni.
Mateusz Morawiecki, premierul Poloniei, a avut o ieșire extrem de dură la adresa președintelui francez Emmanuel Macron care, încă dinaintea invaziei ruse în Ucraina, a avut mai multe discuții cu Vladimir Putin: „Dle președinte Macron, de câte ori ați negociat cu Putin? Ce ați obținut? Ați reușit să opriți măcar o parte din aceste acțiuni? Nu e nimic de negociat cu criminalii! Cu criminalii trebuie să lupți! Nimeni nu a negociat cu Hitler. Ce-ai putea negocia cu Hitler, cu Stalin sau cu Pol Pot?”
UE lucrează la un nou pachet de sancţiuni asupra Rusiei, care ar putea interzice închirierea de avioane, importul şi exportul de produse precum carburanţi, produse din oţel şi bunuri de lux
Dmitri Medvedev, fostul preşedinte (2008-2012) şi actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat că țara va răspunde la expulzarea diplomaților săi dintr-o serie de țări occidentale.
În lunile dinaintea invaziei rusești în Ucraina, William Burns, șeful CIA, l-ar fi avertizat pe Vladimir Putin că dacă declanșează războiul va suporta sancțiunile dure ale Occidentului, iar președintelui ucrainean Volodimir Zelenski i-ar fi dezvăluit planul Kremlinului de atac asupra capitalei Kiev, dezvăluie Wall Street Journal.
Președintele Germaniei, Frank Walter Steinmeier, a recunoscut greșelile făcute de țara sa în raportarea față de Rusia.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
Președintele american Joe Biden a cerut ca Vladimir Putin să fie judecat pentru crimele de război comise de armata sa în Ucraina.
„Este un criminal de război”, a repetat Biden.
Aluzie la criticile ce i-au fost aduse după ce l-a numit astfel prima oară pe Putin, liderul de la Casa Albă a ținut să le transmită acum criticilor săi că atrocitățile comise de ruși în Bucha demontrează că el a avut dreptate.
„Individul ăsta e brutal, iar ce se întâmplă în Bucha e revoltător și toată lumea a văzut acest lucru. Cred că e o crimă de război și el ar trebui să fie tras la răspundere”, a continuat Biden.
Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, a declarat că SUA și aliații lor vor anunța săptămâna aceasta noi sancțiuni economice împotriva Rusiei. Ar putea fi vorba despre măsuri „legate de energie”.
„Lucrăm intens cu aliații noștri europeni la sancțiuni suplimentare pentru a crește presiunea și costurile asupra lui Putin și a Rusiei”, a precizat Sullivan.
Și Marea Britanie și Germania au vorbit despre sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei. Ele vor expulza zeci de diplomați ruși.