UPDATE – Forțele ruse au bombardat, duminică, orașul ucrainean Harkiv. Parchetul regional vorbește de zeci de victime.
Rusia neagă atrocitățile comise de trupele sale în Ucraina, numind numeroasele imagini absolut terifiante drept „o provocare” și „un nou spectacol pus în scenă de regimul de la Kiev”.
Imaginile cu masacrul din Bucha, dar și din alte orașe ucrainene sunt un argument în plus că agresiunea ilegală a Rusiei trebuie oprită, iar vinovații pedepsiți, a transmis președintele Klaus Iohannis. Un mesaj a avut și Bogdan Aurescu, ministrul de Externe.
Circa 100 de persoane au protestat, duminică, în faţa Ambasadei Rusiei la București față de războiul declanșat de această țară în Ucraina. Ei au scandat inclusiv „NATO, close the sky!” – aluzie la cererea liderilor ucraineni de a fi închis spațiul aerian al țării, ca populația civilă să nu mai fie bombardată, solicitare respinsă categoric până acum de NATO.
UPDATE – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat Rusia de comiterea unui „genocid” în țara sa cu scopul de a elimina „întreaga națiune”. El a afirmat că întreaga națiune ucraineană e „torturată” și asta „în Europa secolului XXI”.
Procurorul General al Ucrainei, Irina Venediktova, a declarat că procurorii au găsit 410 cadavre în orașele din apropierea Kievului. Ministerul Apărării din Ucraina a prezentat filmul ororilor comise de ruși în Bucha.
Kiril, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, a oficiat o slujbă pentru soldații care au invadat Ucraina. El a spus că Rusia e o țară care „iubește pacea” și le-a cerut militarilor să-și apere patria așa cum numai rușii știu s-o facă.
UPDATE – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a reacționat la atrocitățile comise de trupele rusești în regiunea Kiev, descoperite acum, după retragerea acestora, amintind de declarația semnată de aliații NATO la summitul desfășurat la București, în 2008. Totodată, el a avut un mesaj și pentru mamele soldaților ruși.
Anonymous a publicat o listă cu datele personale ale celor 120.000 de soldați ruși trimiși pe frontul din Ucraina: „„Toți soldații care au participat la invadarea Ucrainei ar trebui să fie judecați de un tribunal pentru crime de război”.
Vicepremierul polonez Jaroslaw Kaczynski, președintele partidului Lege și Justiție (PiS) și cel considerat liderul de facto al Poloniei, a acuzat Franţa şi Germania că sunt foarte apropiate de Rusia. „Ani în șir, guvernul german nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Putin, iar astăzi se vede rezultatul”, a mai spus el.
UPDATE – Oleksandr Markushin, primarul orașului Irpin, de curând eliberat de forțele ucrainene din mâinile soldaților ruși, a declarat că invadatorii au ucis femei și fete, apoi le-au călcat cu tancurile. În Bucha, localitate de asemenea eliberată de curând, toți bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani au fost omorâți de ruși. Pe lângă ei, multe femei și mulți copii. Unele femei au fost violate, apoi ucise, iar rușii au încercat să le ardă trupurile. E un genocid, a susținut primarul Kievului, Vitali Kliciko. – Detalii AICI
Doi soldați ruși au murit și alți 30 au fost intoxicați după ce au mâncat mai multe prăjituri pe care ucrainenii le otrăviseră. Aceștia le-au preparat, le-au otrăvit și le-au oferit intenționat armatei ruse.
Țările Baltice au oprit importurile de gaz rusesc
UPDATE – Orașul – port Odesa a fost puternic bombardat duminică dimineața, iar o serie de incendii au izbucnit în oraș. Rachetele au bombardat o rafinărie din oraș, în timp ce serviciile de telecomunicații au fost puternic afectate, notează CNN.
Este ziua a 39-a de război, iar trupele rusești nu se dau bătute. Deși au început retragerea din nord, au în continuare planuri mari: vor să cucerească regiunea Donbas și tot sudul Ucrainei.
Între timp, continuă evacuările, iar regiunea Lugansk a fost realimentată cu gaze. Acum autoritățile se concentrează pentru noile atacuri din partea de sud est a țării.
Rusia își concentrează atenția pe estul Ucrainei, după ce și-a revizuit strategia. Astfel, potrivit serviciilor britanice de informații, se concentrează pe preluarea Donbasului, dar și a altor regiuni din estul țării, notează CNN.
Totodată, negociatorul – șef al părții ucrainene a declarat că Rusia a acceptat verbal propunerea lor.
La mai bine de o lună de război, forțele terestre ruse nu au reușit să păstreze controlul asupra zonelor în care au luptat, motiv pentru care Rusia se pare că și-a schimbat strategia.
Ziua de 9 mai este o sărbătoare proeminentă în calendarul rus, o zi în care țara marchează capitularea nazistă în cel de-al Doilea Război Mondial cu o paradă uriașă de trupe și armament pe Piața Roșie în fața Kremlinului. Oficialii spun că Putin vrea să sărbătorească o victorie de vreun fel în războiul său în acea zi.
Cu toate acestea, oficialii americani și europeni spun că orice termene limită pe care Moscova le-ar stabili retoric nu schimbă realitatea pe motiv că Rusia pare să se pregătească pentru perspectiva unui conflict extins.
David Arahamia, negociatorul – șef din partea Ucrainei în discuțiile pentru pace cu Rusia susține că propunerile țării invadate ar fi fost acceptate în mod verbal, iar în prezent Kievul mai așteaptă doar o confirmare scrisă.
„Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor poziţiilor (ucrainene), şi anume că le acceptă, cu excepţia chestiunii Peninsulei Crimeea”, a declarat negociatorul ucrainen.
Totuși, el a precizat că nu există o confirmare în scris în acest moment, iar Kievul așteaptă totuși aceste documente, după ce Rusia și-a dat acceptul verbal.