Război în Ucraina, ziua 28. Peste 1.000 de clădiri rezidențiale, distruse în Harkov / Șapte dintre nouă coridoare umanitare au funcționat pentru evacuarea cetățenilor din Mariupol

Publicat: 23 03. 2022, 23:59
Actualizat: 24 03. 2022, 07:18
Civilii, în timp ce părăsesc orașul Mariupol din Ucraina / Foto: Hepta.ro

UPDATE, 23.35 Șapte dintre nouă coridoare umanitare au funcționat, miercuri, pe teritoriul Ucrainei. Prin urmare, 4.554 de persoane au fost evacuate din zone fierbinți.

„În Vasilievka, ocupanții au ținut toată ziua un convoi suplimentar pentru evacuarea locuitorilor din Mariupol și o cisternă de combustibil. Coloana va rămâne peste noapte în Tokmak, iar pe 24 dimineața se va muta în continuare la Berdiansk”, a precizat Irina Vereșciuk, ministrul pentru Reintegrare a Teritoriilor Ocupate Temporar.

UPDATE, 22:50 – Armata Rusiei a dat ultimatumul armatei Ucrainei din Mariupol. Rușii sunt gata să invadeze orașul după miezul nopții, dacă soldații lui Volodimir Zelenski nu se vor preda.

UPDATE, 22.10: Inflația atinge cote maxime în Rusia. Ministerul Economiei al Federației Ruse trage un semnal de alarmă. Rata inflaţiei în Rusia a accelerat la 14,5% până pe 18 martie, cel mai ridicat nivel din noiembrie 2015, fiind în creştere de la 12,54% în urmă cu o săptămână

UPDATE, 21:35 – Aproximativ 1.000 de clădiri rezidențiale au fost distruse în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei, a declarat miercuri primarul Ihor Terehov.

UPDATE, 21.00: Autoritățile Statelor Unite ale Americii susțin că forțele Federației Ruse au comis mai multe crime de război în Ucraina.

„Pe baza informațiilor disponibile în prezent, guvernul SUA a stabilit că membri ai forțelor Rusiei au comis crime de război în Ucraina”, a precizat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

UPDATE, 20:50 – Aproximativ 15.000 de soldați ruși au fost uciși în timpul războiului din Ucraina, care a început de o lună, după cum a explicat un oficial militar al NATO.

Oficialii spun că nu cunosc numărul exact al soldaților ruși uciși în prima lună de război din Ucraina, însă acesta este estimat între 7.000 și 15.000. Estimarea lor se bazează pe ceea ce le spune Ucraina, ceea ce știu ei din Rusia „intenționat sau din greșeală” și din informații „open source”, a spus unul dintre oficiali.

UPDATE, 19:10 – Donald Trump ar fi abordat diferit criza din Ucraina, față de actualul președinte, Joe Biden. Fostul oficial de la Casa Albă l-ar fi amenințat pe Vladimir Putin cu submarine nucleare. În opinia lui Trump, amenințările lui Vladimir Putin cu războiul nuclear au băgat frica în Administrația Biden.

UPDATE, 19:00 – China rămâne un partener de încredere al Rusiei. Administrația Xi Jinping s-a pronunțat împotriva excluderii Rusiei din Summitul G20, în urma poziției ostile a Washingtonului. Evenimentul este programat pentru anul viitor, în Indonezia, informează Reuters.

UPDATE, 18:40 – La aproape o lună de zile de la declanșarea războiului, Vladimir Putin încă nu a reușit să facă Ucraina să capituleze, ceea ce poate însemna, de fapt, că președintele de la Moscova ar desfășura „planul Anaconda”. Strategia oficialului de la Kremlin a fost prezentată de către Dr. Chris Tuck, expert în conflicte de securitate, la Sky.

UPDATE 18.35 – Forțele Federației Ruse au tras în 58 de ambulanțe și au ucis șase medici ucraineni. Lucrătorii medicali vor fi dotați cu veste antiglonț.

„Războiul a schimbat totul: planuri, priorități, opinii. Nu m-am gândit niciodată că vom primi veste antiglonț pentru lucrătorii medicali.

Dar din cauza acțiunilor teroriștilor ruși, care au tras deja în 58 de ambulanțe și au ucis șase dintre colegii noștri, suntem obligați să facem și noi acest lucru”, a afirmat ministrul Sănătății, Viktor Liașko.

UPDATE 17.55: Potrivit presei ucrainene, evacuarea civililor din Mariupol la Berdiansk a fost întreruptă. Convoiul de autobuze cu civili nu a intrat în oraș.

Orașul fiind asediat de forțele Federației Ruse. La intrările în oraș există puncte de control ale țării agresoare.

UPDATE 16.30:  Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe, a solicitat  Occidentului sancționarea „propagandiștilor televiziunii rusești”.

„Propagandiştii televiziunii ruse sunt mai răi decât piloţii ruşi. Piloţii măcar riscă să fie doborâţi (…)

Sancţionaţi-i pe fiecare dintre ei. (…) Blocaţi întreaga propagandă rusă toxică şi pe cei care o susţin. (…)

Capetele vorbitoare dorm în siguranţă, apoi intră în direct şi cer atacuri nucleare sau invadarea unor membri ai NATO”, a scris șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, pe rețelele de socializare.

UPDATE 15.10: Vitali Kliciko, primarul Kievului, a spus într-o videoconferință cu oficialii oraşului german Munchen, că rușii comit un „geocid” în Ucraina: „Distrug populaţia civilă, ne distrug ţara. Nu putem număra cadavrele. Este un coşmar ce se întâmplă aici”. El le-a cerut liderilor din Munchen să facă presiuni pe guvernul federal pentru a tăia toate legăturile economice cu Rusia.

Emisarul special pentru Climă al Rusiei, Anatoly Chubais, a demisionat și a părăsit țara, în semn de protesta față de invadarea Ucrainei. E cel mai înalt oficial rus care a rupt legăturile cu Kremlinul după începutul războiului, precizează The Guardian.

Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a solicitat Occidentului arme ofensive pentru că, în lipsa acestora, războiul „nu poate fi câștigat”. Iermak a adăugat că armata ucraineană are nevoie de rachete cu rază medie de acţiune și un sistem de apărare aeriană fiabil.

Vladimir Putin se pregătește de epurări masive la Kremlin. Motivul pentru care ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, ar fi dispărut din spațiul public.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut un discurs în Parlamentului Japoniei, în care a cerut creșterea presiunii pe Kremlin prin introducerea unui embargo comercial asupra mărfurilor rusești.

Participarea trupelor lui Ramzan Kadîrov la războiul din Ucraina ar putea însemna căderea regimului liderului cecen. Numărul mare de luptători care și-au pierdut viața luând parte la războiul lui Putin va fi legat de șeful Republicii Cecene. (Analiză The Guardian)

UPDATE 13:00 Încă un comandant rus a fost ucis în războiul din Ucraina. Forțele ucrainiene au anunțat miercuri că l-au eliminat pe colonelul Alexei Șarov. Acesta a fost ucis în luptele din apropierea orașului Mariupol pe care forțele rusești îl asediază de mai multe săptămâni.

UPDATE 12:41: Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a amenințat cu „o ciocnire directă între forțele ruse și cele ale Alianței Nord-Atlantice” dacă NATO va accepta propunerea Poloniei de a trimite trupe de menținere a păcii în Ucraina.

Un înalt oficial american al Apărării a declarat că, pentru prima dată de la începutul invaziei rusești în Ucraina, puterea de luptă a Rusiei în țara pe care a atacat-o a scăzut sub 90%. Acesta a mai precizat că soldații ruși au probleme de comandă și control și nici cu moralul nu stau bine.

Serviciile poloneze de contraspionaj au anunțat că au identificat 45 de diplomați ruși care erau, în fapt, spioni. Ei vor fi expulzați.

Procuratura din Ucraina afirmă că mai mulți soldați ruși au pătruns într-o casă dintr-un sat ucrainean, unde l-au ucis pe proprietar și au violat-o pe soția acestuia. Identitatea unui soldat a fost stabilită.

Dmitri Medvedev, fost președinte și premier al Rusiei, acum vicepreședintele Consiliului de Securitate al țării, a susținut că „SUA riscă să devină ultimul refugiu pentru cei senili”.  El a acuzat apoi Occidentul că s-a comportat „de o manieră dezgustătoare, criminală și amorală”.

Casa de modă Louis Vuitton a distribuit pe rețelele de socializare imagini cu o nouă colecție de bijuterii, care au revoltat urmăritorii, în contextul invaziei ruse din Ucraina. Este vorba despre niște brățări a căror design s-ar asemăna cu litera Z, simbol al tancurilor rusești.

Directorul TotalEnergies, Patrick Pouyanné, a asigurat că nu îşi va reînnoi contractele de aprovizionare cu petrol şi motorină din Rusia pentru rafinăria sa din Germania

UPDATE 09:42: Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că negocierile de pace cu Rusia „sunt foarte dificile, uneori scandaloase, însă avansăm pas cu pas”. El l-a invitat pe Papa Francisc să joace rolul de mediator în discuții.

„Încercăm să bombardăm într-un mod foarte delicat”, a susținut Ambasadorul Rusiei la ONU.

Iar Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a avertizat: „Războiul creat de Kremlin ameninţă securitatea alimentară în întreaga lume”.

Parlamentul Rusiei a solicitat organizarea de referendumuri în localitățile din sudul Ucrainei, inclusiv în Odesa: „La fel ca Sevastopol, e un simbol al statului și al istoriei ruse”.

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să participe la un summit G20 care va fi găzduit de Indonezia la sfârșitul acestui an. Amintim că Polonia a pledat pentru excluderea Rusiei din G20

Doi tineri din Suceava s-au dus în Kiev să vadă dacă e război: „Se bombardează! Uite sat fărâmat aici-şa!”. Povestea lor, AICI.

UPDATE 09:20 Armata ucraineană a susținut în actualizarea sa de dimineață că armata rusă încearcă să-i convingă pe foștii soldați să se alăture efortului său de război și să compenseze pierderile grele, scrie BBC.

Oficialii militari au recrutat în mod activ foști militari, în special „pe cei care au deja experiență de luptă”, a spus armata ucraineană într-o actualizare operațională postată pe Facebook.

Ziua 28 a războiului declanșat de Rusia în Ucraina. Forțele rusești continuă bombardamentele mai ales asupra țintelor civile, situația din Mariupol fiind critică. Pe de altă parte, susține Pentagonul, trupele ucrainene au trecut într-o ușoară contraofensivă. Josep Borrell, șeful diplomației UE, a anunțat că Uniunea Europeană se va dota pentru misiuni de luptă, pentru prima dată în istoria sa – o schimbare majoră de perspectivă generată de comportamentul agresiv al Rusiei. Președintele ucrainean Volodimir Zeleneski se va adresa prin videoconferință liderilor ţărilor din NATO, care se reunesc joi, la Bruxelles. SUA pregătesc noi sancțiuni pentru Rusia, ce vor fi anunțate tot mâine.

SUA: Ucrainenii au trecut într-o ușoară ofensivă

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a declarat că Statele Unite „au văzut indicii că ucrainenii au trecut mai mult la ofensivă acum”.

În sudul, la Herson, ucrainenii chiar „au încercat să recâștige teritoriul”.

„S-au apărat foarte inteligent, foarte agil, creativ, în locuri pe care le consideră potrivite. Și acum i-am văzut, în special în sud lângă Herson, cum au încercat să recâștige teritoriul”, a mai afirmat Kirby, citat de CNN.

Borrell: UE se va dota pentru misiuni de luptă

Josep Borrell, șeful diplomației UE, a anunțat că, pentru prima dată în istoria sa, blocul comunitar se va dota cu o capacitate de a desfăşura „operaţiuni de luptă”.

Miniştrii de Externe şi ai Apărării din UE au decis să constituie o forţă militară de intervenţie rapidă de 5.000 de combatanţi. Ea va deveni operaţională până în 2025.

„E prima dată când statele membre şi-au luat un angajament colectiv pe probleme de apărare. Acest angajament e public. Acum trebuie să îl punem în practică”, a transmis Borrell.

Volodimir Zelenski se va adresa liderilor NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa prin videoconferinţă liderilor statelor din NATO, care se reunesc joi, la Bruxelles.

„Va fi ocazia pentru liderii ţărilor aliate să-l audă vorbind în direct despre situaţia catastrofală în care se află poporul ucrainean din cauza agresiunii Rusiei”, a transmis un responsabil NATO.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean, Serghei Nikiforov, a anunțat, potrivit Interfax-Ucraina, că acesta va cere ajutor pentru a pune capăt invaziei ruse: „Se poate face în mai multe moduri: închiderea spaţiului aerian, furnizarea Ucrainei a unor mijloace puternice de apărare aeriană şi aviaţie. Nu vor fi discutate noi formule de securitate”.