Război în Ucraina. Consiliul UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei

Război în Ucraina. Consiliul UE prelungește sancțiunile împotriva Rusiei
Sursă foto: Pixabay

Consiliul Uniunii Europene au decis să prelungească sancțiunile adoptate împotriva Rusiei, în contextul războiului din Ucraina. Măsura va fi în vigoare până la 31 iulie 2025.

Miniştrii de externe din Uniunea Europeană au luat decizia de prelungire a sancțiunilor împotriva Rusiei în Consiliul Afaceri Externe (CAE). Aceștia au arătat că măsurile restrictive sunt justificate de acţiunile pe care le desfășoară Rusia pentru destabilizarea situaţiei din Ucraina. Sancțiunile împotriva Rusiei au fost introduse încă din anul 2014, de la anexarea peninsulei Crimeea. Ulterior, după invadarea Ucrainei, de către Rusia, în februarie 2022, măsurile au fost extinse, se arată în comunicat emis la nivelul Uniunii Europene.

Potrivit comunicatului, sancțiunile constau într-o gamă de măsuri sectoriale ce vizează restricții asupra comerțului, finanțelor, energiei sau tehnologiei etc.. De asemenea, sunt supuse sancțiunilor și acele bunuri care au o dublă utilizare, civilă şi militară. Între altele, măsurile prevăd  retragerea băncilor ruse din sistemul SWIFT de gestionare a datelor bancare şi retragerea licenţelor în UE ale unor media susţinute de Kremlin.

În plus, Uniunea Europeană a adoptat măsuri de precauție pentru a evita ocolirea sancţiunilor.

„Atât timp cât acţiunile Federaţiei Ruse continuă să încalce regulile fundamentale ale dreptului internaţional, printre care interzicerea utilizării forţei, este adecvat să fie menţinute în vigoare toate măsurile impuse de UE şi să fie luate măsuri suplimentare dacă este necesar”, se arată în comunicat.

Sancțiuni impuse Rusiei din 2014

Primele pachete de sancțiuni au fost adoptate încă de la 31 iulie 2014. La vremea respectivă, Consiliul UE a adoptat decizia 512/2014 referitoare la măsurile restrictive legate de acţiunile ruse de destabilizare a situaţiei din Ucraina.

Pe lângă sancțiunile de natură economică impuse Rusiei, Uniunea Europeană a adoptat și alte reglementări menite să răspundă la acțiunile destabilizatoare contra Ucrainei.

În acest sens sunt incluse restricții asupra relaţiilor economice cu peninsula Crimeea, anexată ilegal, dar și cu zonele din Ucraina care nu sunt sub controlul autorităților de la Kiev. Aici vorbim despre regiunile Doneţk, Herson, Lugansk şi Zaporojie. Printre aceste măsuri se numără îngheţarea activelor bancare şi restricţii de călătorie pentru o gamă largă de indivizi şi entităţi.

Începând cu 24 februarie 2022, UE a adoptat 15 pachete de sancţiuni contra Moscovei ca răspuns la invazia din Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:55 - Fanii canadieni ai unei echipe de hochei au huiduit imnul național al SUA, după anunțul lui Trump despre mărirea tarifelor impuse mărfurilor din Canada
23:43 - O femeie a murit și mii de oameni și-au părăsit casele în timp ce inundațiile mătură Australia. Autoritățile au avertizat localnicii să se ferească și de crocodilii aduși de curenți
23:25 - Anunț șoc în NBA, Luka Doncic se mută la L.A. Lakers. Kevin Durant: „Este o nebunie!”
23:02 - Crin Antonescu: „Dacă PSD și-ar fi anunțat susținerea pentru Nicușor Dan, mai era PSD-ul pentru o anumită categorie la fel de nesuferit?”
22:35 - Crin Antonescu: Din 1990, încă din primele zile, elitele și-au și asumat un anumit rol, un anumit mesaj, bilanțul nu este unul fericit
21:49 - Toni Greblă, șef AEP, despre ipoteza că cineva ar fi atacat cibernetic informațiile AEP: „Este imposibil ca cineva să poată să atace cu succes în același timp, 7 servere, aflate în 7 locuri diferite”
21:32 - Accident grav pe DN 7, judeţul Vâlcea, cu trei vehicole implicate: Două persoane au rămas încarcerate, în zonă se circulă greu
21:19 - Toni Greblă: „Eu nu demisionez acum din două motive”. Șeful AEP consideră că alegerile din 24 noiembrie 2024 au fost foarte bine organizate
21:01 - Toni Greblă, șef AEP, despre cei care s-au autodenunțat că au primit bani în campania electorală: „Nu am primit nicio informare de la Servicii. Ce vreți să facă AEP?!”
20:42 - Toni Greblă, șef AEP: „Pentru afișele care nu erau inscripționate, am solicitat poliției județene din județele respective, să identifice imprimeria, tipografia, să ne comunice cine le-a comandat. Până în prezent niciuna dintre acestea nu ne-au răspuns. Sunt 4 sau 5 județe”