CORONAVIRUS | SUA: Rata șomajului, cifră istorică în aprilie. Peste 20,5 milioane de locuri de muncă, pierdute
În SUA, economia americană se confruntă cu o criză, după ce 20,5 milioane de locuri de muncă au fost pierdute în luna aprilie, cea mai abruptă plată a salariilor de la Marea Depresiune și semnul cel mai dur al modului în care noua pandemie de coronavirus învinge cea mai mare economie din lume.
Raportul lunar al Departamentului Muncii a transmis vineri, de asemenea, că rata șomajului a crescut până la 14,7% luna trecută, spulberând recordul de 10,8% post-război mondial atins în noiembrie 1982.
Numerele sumbre întăresc așteptările analiștilor cu privire la o redresare lentă din recesiunea cauzată de pandemia de Covid-19, adăugând la o grămadă de date neplăcute despre cheltuielile consumatorilor, investițiile comerciale, comerțul, productivitatea și piața locuințelor.
Raportul subliniază căderea cauzată de blocajele impuse de state și de guvernele locale la jumătatea lunii martie pentru a încetini răspândirea COVID-19, boala respiratorie cauzată de virus.
Donald Trump, probleme în obținerea celui de-al doilea mandat, după Covid-19
Criza economică creează probleme pentru obținerea președintelui Donald Trump pentru un al doilea mandat la Casa Albă la alegerile din noiembrie.
Asta după ce administrația Trump a fost criticată pentru reacția inițială la pandemie.
Președintele SUA este dornic să redeschidă economia, în ciuda creșterii continue a infecțiilor cu COVID-19 și a numărului de decese.
„Economia noastră sprijină viața acum”, a declarat Erica Groshen, fost comisar al Biroului de Statistică a Muncii al Departamentului Muncii.
Economiștii chestionați de Reuters au prognozat cădere salariilor non-armate cu 22 de milioane. Datele pentru luna martie au fost revizuite la 870.000 de locuri de muncă pierdute de la 701,000, așa cum s-a raportat anterior.
O serie record de creștere a locurilor de muncă datând din octombrie 2010 s-a încheiat în martie. Se estimează că șomajul va crește la 16%, de la 4,4% în aprilie.
Deși milioane de americani continuă să depună cereri pentru ajutoarele de șomaj, luna aprilie ar putea marca progresul pierderilor de locuri de muncă.
Specialiștii spun că economia a intrat în recesiune la sfârșitul lunii martie, când aproape toată țara a intrat în blocarea COVID-19.
Numărul persoanelor din SUA infectate cu SARS-Cov-2
SUA au cele mai multe persoane testate pozitiv de coronavirus, respectiv peste 1.2 milioane, dintre care peste 76 de mii s-au stins din viață, iar peste 16 mii sunt în stare critică.
Cu toate acestea, peste 217 de mii de oameni s-au recuperat.
La nivel global, numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, se apropie de patru milioane de cazuri.
Mai precis, peste 3.900.000 de persoane au fost testate pozitiv.
Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 271.000, iar peste 1.3 milioane s-au recuperat.
Numărul românilor din SUA depistați cu noul coronavirus
Mii de români din diaspora au fost testați pozitiv cu Covid-19, unii dintre ei stingându-se din viață.
În SUA, 3 cetățeni români au fost diagnosticați cu SARS-CoV-2, iar unul a murit.
Grupul de Comunicare Strategică a transmis vineri că, până acum 2.444 de cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu coronavirus: 1.387 în Italia, 560 în Spania, 29 în Franța, 329 în Germania, 79 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia.
De la începutul epidemiei de COVID-19 și până la acest moment, 96 de cetățeni români aflați în străinătate, 29 în Italia, 19 în Franța, 30 în Marea Britanie, 8 în Spania, 5 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția și unul în SUA, au decedat.
Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 21 au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.