CORONAVIRUS | Franța: Măsurile de blocare au împins rata șomajului din primul trimestru la minimul ultimilor 11 ani

Publicat: 14 05. 2020, 11:03
foto: Pixabay

Șomajul francez a scăzut în primul trimestru la minimul untimilor 11 ani, deoarece persoanele care nu aveau job nu au putut să caute locuri de muncă odată ce Franța a intrat în blocarea cauzată de pandemia de coronavirus, a declarat joi agenția de statistici INSEE.

Rata șomerilor a scăzut la 7,8% față de 8,1% în trimestrul IV, aceasta fiind cea mai mică de la sfârșitul anului 2008, a constatat sondajul trimestrial al INSEE.

Blocarea națională a Franței, care a început pe 17 martie, a redus numărul celor care erau clasificați ca șomeri, făcând imposibilă căutarea lor a unui loc de muncă.

Organizația Internațională a Muncii definește faptul că șomerul nu lucrează, ci faptul că este disponibil pentru a lucra și căuta activ un loc de muncă, ceea ce a fost aproape imposibil în multe profesii în ultimele două săptămâni ale lunii martie din cauza blocajului creat de pandemia de Covid-19.

În perioada anterioară măsurilor stricte, rata șomajului a fost de 8,2%, a spus INSEE, citat de Reuters.

A doua cea mai mare economie a zonei euro, în cea mai grea recesiune de la 1949

Odată cu închiderea majoră a economiei, blocajul a scufundat a doua cea mai mare economie a zonei euro în cea mai grea recesiune de la începutul înregistrărilor economice moderne în 1949.

Guvernul a încercat să prevină un val de disponibilizări permanente, rambursând companiilor 70% din salariile brute ale lucrătorilor pe care i-au lăsat acasă.

Începând de miercuri, au fost 12,4 milioane de persoane care beneficiau de astfel de forțe subvenționate de la stat, aproape două treimi din forța de muncă din sectorul privat, potrivit datelor Ministerului Muncii.

După ce blocarea a fost ridicată luni, guvernul este dornic ca firmele să readucă lucrătorii și încearcă să reducă cât plătește firmele care folosesc schema de permisie.

Numărul persoanelor testate pozitiv cu SARS-CoV-2 din Franța

În Franța, peste 178.000 de persoane au fost diagnosticate cu noul coronavirus, dintre care peste 27 de mii s-au stins din viață, iar alte peste 2.400 sunt în stare gravă.

Cu toate acestea, peste 58 de mii de oameni s-au recuperat.

La nivel global, numărul persoanelor testate pozitiv cu noul coronavirus, virusul care a izbucnit în China la sfârșitul anului 2019, a depășit patru milioane de cazuri.

Mai precis, peste 4.400.000 de persoane au fost infectate cu Covid-19.

Numărul celor care s-au stins din viață a ajuns la peste 298.000, iar peste 1,6 milioane de oameni s-au recuperat.

Bilanțul românilor din Franța depistați cu Covid-19

Mii de români din diaspora au fost testați pozitiv pentru coronavirus, unii dintre ei stingându-se din viață.

Astfel că, în Franța, 29 de cetățeni români au fost infectați cu SARS-CoV-2, dintre care 19 au murit, iar 8 s-au recuperat.

Grupul de Comunicare Strategică a transmis miercuri, în raportul zilnic, că, până acum, 2.855 de conaționali au fost testați pozitiv pentru infecția cu Covid-19, după cum urmează: 1.698 în Italia, 561 în Spania, 29 în Franța, 424 în Germania, 83 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 3 în SUA, 4 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia și Suedia.

Totodată, 102 români din afara țării, contaminați cu COVID-19, au decedat. Este vorba despre 31 de români dn Italia, 19 din Franța, 33 din Marea Britanie, 8 din Spania, 5 din Germania, 2 din Belgia, unul din Suedia, unul din Elveția, unul din SUA și unul din Brazilia.

În același timp, 21 de conaționali au fost declarați vindecați: 9 în Germania, 8 în Franța, 2 în Indonezia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.