CORONAVIRUS | Chile: Rata șomajului a atins 9% în timpul pandemiei, cea mai mare din zece ani

CORONAVIRUS | Chile: Rata șomajului a atins 9% în timpul pandemiei, cea mai mare din zece ani

Guvernul din Chile a declarat, vineri, că rata șomajului a atins 9% între februarie și aprilie, ajungând astfel la cel mai înalt nivel din ultimul deceniu, deoarece măsurile de blocare au combătut economia aflată în dificultate a națiunii americane.

Industriile comerciale, pescuit și producție au înregistrat cele mai puternice scăderi ale ocupării forței de muncă, a declarat institutul național de statistică INE într-un comunicat. Agenții independenți din toate sectoarele au avut un impact deosebit de puternic, a spus agenția.

Rata șomajului din Chile a atins deja un nivel maxim de zece ani în primul trimestru, ridicat de luni de proteste împotriva inegalității la sfârșitul anului 2019, care a paralizat țara.

Pandemia de SARS-CoV-2 a lăsat mulți oameni fără locuri de muncă în Chile

Măsurile de blocare pentru prevenirea răspândirii coronavirusului din ce în ce mai stricte din luna mai, în capitala Santiago, motorul economic al țării, ar putea să lase multe alte persoane fără muncuri de muncă, a spus agenția, avertizând că cifrele fără locuri de muncă de vineri „încă nu reflectă toate efectele COVID-19“.

De asemenea, agenția a evidențiat o intensitate accentuată a lucrătorilor care încă mai au contracte cu un angajator, dar care pot încasa asigurări pentru șomaj în temeiul unei legi de urgență în timp ce afacerile lor sunt închise.

Soarta acelor muncitori, numiți „absenți angajați”, va determina cât de multe daune a făcut coronavirusul pe piața muncii din Chile, a spus Credicorp Capital într-o notă a analistului.

„Întrebarea-cheie este cât de multe dintre aceste locuri de muncă vor fi pierdute în mod eficient ca urmare a crizei”, a spus consultanta, scrie Reuters.

Chile, o dată printre cele mai stabile economii din America Latină, a raportat peste 90.000 de cazuri de coronavirus și 900 de decese.

Națiunea sud-americană a anunțat deja un pachet de stimulare istorică de 17 miliarde dolari, în valoare de peste 5% din produsul intern brut, pentru a ușura impactul economic al pandemiei.

Măsurile includ controale de șomaj consolidate, plăți cu impozitul amânat și linii de credit susținute de guvern pentru întreprinderile mici.

Numărul americanilor care și-au pierdut locurile de muncă în timpul pandemiei de Covid-19 a depăşit nivelul record de 38,6 milioane

Efectele pandemiei de coronavirus au lovit puternic economia SUA, țara cea mai afectată ce criza generată de acest virus, atât în ceea ce privește numărul de cazuri de infectare, cât și în privința fatalităților.

Astfel că, numărul americanilor care au depus de la mijlocul lunii martie cereri pentru acordarea de alocaţii de şomaj a depăşit nivelul record de 38,6 milioane, pe fondul restricțiilor fără precedent care au închis economia SUA, pentru a preveni răspândirea cazurilor de COVID-19.

Mai mult, economia americană a pierdut în aprilie 20,5 milioane de locuri de muncă, cel mai semnificativ declin din timpul Marii Recesiuni, în timp ce rata şomajului a urcat în aprilie la 14,7%, de la 4,4% în martie şi nivelul cel mai scăzut de 3,5% în februarie.

Donald Trump a spus că nu va închide țara în cazul unui al doilea val al pandemiei de coronavirus

Recent, președintele Donald Trump, a declarat că nu va „închide țara” în cazul în care Statele Unite ale Americi se vor confrunta cu un al doilea val de infectări cu SARS-CoV-2.

„Vom stinge focul, nu vom închide țara”, a spus Donald Trump, care a adăugat: „Fie că este vorba de tăciuni, fie că sunt flăcări, le vom stinge. Dar nu închidem țara”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`