CORONAVIRUS | Consilier științific: Marea Britanie ar fi trebuit să intre mai repede în izolarea împotriva virusului
Eșecul Marii Britanii de a impune o izolare la nivel național pentru a face față răspândirii pandemiei de coronavirus a costat mai multe vieți, a declarat duminică unul dintre consilierii științifici ai guvernului, care a mai menționat că blocarea trebuia impusă mai repede.
Marea Britanie este una dintre cele mai afectate țări din lume, cu un număr de peste 50.000 de decese cauzate de pandemia de COVID-19, potrivit unui raport al Reuters din această săptămână, bazat pe surse oficiale.
Criticii dintr-un spectru larg, inclusiv profesioniștii medicali, oamenii de știință și parlamentarii, spun că guvernul și-a întâziat răspunsul la focar, fiind prea lent în a impune măsuri cruciale, precum blocarea și protejarea persoanelor în vârstă în casele de îngrijire.
În ciuda rezervelor pe care unii dintre consilierii săi științifici le au, guvernul reduce măsurile de blocare la nivel național, care au închis o mare parte a economiei începând cu 23 martie.
Un consilier științific consideră că Marea Britanie ar fi trebuit să intre mai repede în izolarea împotriva Covid-19
Întrebat, în timpul unui interviu la BBC TV, ce regrete a avut în legătură cu tratarea focarului, John Edmunds, membru al grupului științific pentru situații de urgență al guvernului (SAGE), a spus: „Ar fi trebuit să fim blocați mai devreme.”
”Datele cu care ne-am ocupat în prima parte a lunii martie și conștientizarea situațională a noastră a fost într-adevăr destul de slabă, așa că cred că ar fi fost foarte greu să tragem declanșatorul în acel moment, dar aș dori să avem … cred că a costat multe vieți”, a mai adăugat el.
Pe de altă parte, ministrul Sănătății, Matt Hancock, întrebat dacă a fost de acord cu Edmunds, a declarat pentru BBC: „Nu. Cred că am luat deciziile corecte la momentul potrivit și există o gamă largă în SAGE de opinie științifică și am fost ghidați de știință”.
Purtarea măştii, obligatorie în transportul în comun din Marea Britanie de la 15 iunie
Guvernul britanic a anunțat că, din 15 iunie, absolut toți cei care folosesc transportul în comun în Marea Britanie vor fi obligaţi să poarte mască sau cel puţin să-şi acopere faţa, cu scopul de a evita răspândirea pandemiei de coronavirus.
În caz contrar, persoanele care se vor abate de la această regulă nu le va fi permisă urcarea în autobuze, trenuri, metrouri sau feriboturi.
”Începând de luni, 15 iunie, acoperirea feţei va deveni obligatorie în transportul public. Acest lucru nu înseamnă că este nevoie de măşti chirurgicale, pe care trebuie să le păstrăm pentru activitatea din clinici şi spitale, ci de acele măşti pe care le putem produce singuri, cu uşurinţă, acasă”, a declarat ministrul transporturilor, Grant Shapps.
Ministrul Sănătății le cere britanicilor să nu participe la proteste mari împotriva rasismului
În contextul protestelor antirasism care au loc în toată lumea, după moartea lui Gorge Floyd, ministrul britanic al Sănătății, Matt Hancock, a cerut oamenilor să nu participe la demonstrații ample.
„Înțeleg de ce oamenii sunt profund supărați, dar încă ne confruntăm cu o criză sanitară, iar coronavirusul rămâne o amenințare reală”, a declarat Matt Hancock în cadrul unei conferințe de presă, adăugând: „Vă rog, pentru siguranța celor dragi, nu participați la reuniuni mari, inclusiv demonstrații a mai mult de șase persoane”.