Cea mai mare companie energetică din Germania, E.ON, a suspendat toate achizițiile noi de gaz de la Gazprom, a declarat miercuri eurodeputatul Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL și lider al delegației române din PPE.
Șeful executiv al E.ON, Leonhard Birnbaum, spune că decizia este un răpuns la războiul din Ucraina, potrivit Reuters. Grupul a explicat că, deși nu are contracte directe de aprovizionare pe termen lung cu producătorii de gaz, o cantitate mică din portofoliul său a fost cumpărată de la companiile comerciale Gazprom, însă a încetat să mai achiziționeze și altele.
Chiar și așa, Birnbaum a avertizat că o oprire bruscă a importurilor de energie din Rusia ar afecta E.ON.
„Piața rusă nu este una dintre regiunile noastre țintă. Însă un lucru este clar: Dacă va exista o penurie fizică mai mult sau mai puțin extinsă a importurilor de energie, ar avea consecințe și pentru noi”, a declarat șeful executiv al grupului E.ON, într-o conferință anuală de presă.
Agresiunea rusă a fost larg condamnată de comunitatea internațională, iar Moscova și entitățile asociate se confruntă cu sancțiuni fără precedent și sunt tot mai izolate pe scena internațională. SUA a decis să interzică toate importurile de petrol și gaze din Rusia, precizând totodată că Washingtonul lucrează îndeaproape cu Europa pentru o strategie pe termen lung privind reducerea dependenței europene de energia rusească.
Liderul american a explicat atunci că, deși răspunsul occidental la agresiunea rusă a fost unul cum nu se poate mai unitar, interzicerea importurilor de energie rusească nu poate fi aplicată de toți partenerii SUA, care este totuși un exportator net de energie și are altă marjă de manevră din acest punct de vedere.
Deutsche Welle a realizat recent o analiză în care evaluează posibilitățile Europei pentru a înlocui gazul rusesc și a scăpa din capcana Moscovei.