Raportul Durham: FBI nu avea dovezi că ar fi existat o legătură între Rusia și campania electorală a lui Donald Trump: „Poporul american a fost mințit”
Mult așteptatul raport a criticat puternic modul în care FBI a gestionat ancheta sa privind presupusele legături dintre Rusia și campania Trump din 2016. S-au găsit diferențe semnificative în modul în care FBI a gestionat investigația Trump în comparație cu alte anchete care au implicat-o pe rivala sa electorală din 2016, Hillary Clinton, anunță BBC.
Concluzia raportului: Departamentul [de Justiție] și FBI nu și-au respectat misiunea față de lege
Într-un raport de 306 pagini, avocatul special John Durham a declarat că ancheta agenției a fost lipsită de „rigoare analitică”.
El a concluzionat că FBI nu a intrat în posesia unor „dovezi reale” de relații între campania lui Donald Trump și Rusia înainte de a lansa o anchetă.
În raport, Durham – care a fost numit de procurorul general de atunci, William Barr, în 2019 – a acuzat FBI că a acționat pe baza unor „informații brute, neanalizate și necoroborate”.
Printre greșelile de investigație pe care le-a făcut se numără cazuri repetate de „prejudecată de confirmare”, în care a ignorat informații care subminează premisa inițială a investigației.
Raportul a remarcat diferențe semnificative în modul în care FBI a gestionat investigația Trump în comparație cu alte anchete potențial sensibile, cum ar fi cele care au implicat-o pe rivala sa electorală din 2016, Hillary Clinton.
Ancheta FBI privind presupusele legături dintre campania Trump și Rusia a condus la zeci de acuzații penale
Durham a remarcat că Hillary Clinton și alte persoane au primit „informări defensive” din partea FBI care vizau „pe cei care ar putea fi ținta unor activități nefaste din partea unor puteri străine”. Trump nu a avut parte de același tratament.
„Departamentul [de Justiție] și FBI nu și-au respectat misiunea importantă de fidelitate strictă față de lege”, a concluzionat raportul.
Într-o declarație, FBI a precizat că a „implementat zeci de acțiuni corective”. „Dacă aceste reforme ar fi fost în vigoare în 2016, pașii greșiți identificați în raport ar fi putut fi preveniți”, a adăugat.
Ancheta FBI privind presupusele legături dintre campania Trump și Rusia, care a fost efectuată de consilierul special Robert Mueller, a condus la zeci de acuzații penale împotriva personalului și asociaților campaniei Trump pentru infracțiuni, inclusiv piraterie informatică și infracțiuni financiare.
Cu toate acestea, nu a reușit să demonstreze că Trump ar fi conspirat împreună cu Rusia pentru a influența alegerile.
Scriind pe platforma sa de socializare, Truth Social, Trump a declarat că raportul Durham a arătat că „publicul american a fost înșelat”.
El a citat concluzia raportului potrivit căreia nu au existat suficiente dovezi pentru a justifica o anchetă completă din partea FBI. Trump susține de mult timp că membrii „Deep State” îl vizează în mod nedrept.
Anul trecut, Trump a declarat că, în opinia sa, raportul Durham va furniza dovezi ale unor activități „cu adevărat rele, malefice, ilegale și neconstituționale” și „va dezvălui corupția la un nivel nemaiîntâlnit până acum în țara noastră”.
La scurt timp după aflarea veștii că raportul va fi făcut public, președintele Comisiei juridice a Camerei Reprezentanților, Jim Jordan, a anunțat că îl va chema pe fostul procuror american să depună mărturie în fața Congresului despre activitatea sa.