Future of Defense Task Force (FDTF), o comisie specială înființată în octombrie 2019 în Congresul Statelor Unite, a întocmit un raport în care a detaliat care ar trebui să fie principalele direcții ale dezvoltării militare americane în următoarele decenii. Experții au subliniat importanța dezvoltării inteligenței artificiale, îmbunătățirii armelor chimice și apărării împotriva armelor biologice. În raport este specificat clar că Rusia și China reprezintă amenințări existențiale pentru SUA.
În acest context, B1 TV difuzează vineri, 9 octombrie, de la ora 22.00, undocumentar despre una dintre cel mai actuale teme din lume: ‘INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ, OPORTUNITATE ȘI PERICOL’. Documentarul, produs în luna noiembrie 2019, prezintă povestea ”petrolului viitorului”, mai exact datele personale ale utilizatorilor de internet și rivalitatea dintre Statele Unite și China pe planurile tehnologiei și inteligenței artificiale.
Experții reuniți în Comisia Future of Defense Task Force susțin că, în curând, războiul nu se va mai purta prin metodele tradiționale. Modul de desfășurare a conflictelor va fi schimbat radical de progresele înregistrate în dezvoltarea inteligenței artificiale, a computerelor cuantice, a sistemelor spațiale, a armelor cibernetice, a biotehnologiei și a războiului electronic.
Războaiele nu vor mai începe cu un bombardament, ci cu atacuri țintite ale hackerilor asupra asupra infrastructurii critice, rețelelor electrice, sistemelor financiare și de sănătate ale inamicului. Bătăliile se vor purta și în spațiu, mai arată raportul citat de RIA Novosti.
Comisia a ajuns la concluzia că, în locul unor atacuri convenționale și costisitoare, inamicii SUA vor prefera să neutralizeze sistemul de apărare american prin câteva atacuri țintite. Prin urmare, ea recomandă ca minimum 3,4% din bugetul militar să se ducă pe dezvoltarea tehnologiilor și pe integrarea lor în trupe.
Comisia Future of Defense Task Force notează că dezvotarea inteligenței artificiale „va afecta literalmente fiecare aspect al societății” și că țara care va domina acest sector practic va avea puterea asupra întregii lumi.
„Introducerea AI în trupe și sistemul de securitate națională va schimba fundamental modul în care se desfășoară războiul. Un stat care câștigă cursa pentru crearea AI va avea un avantaj militar și economic incontestabil. Computerele sunt deja extrem de superioare oamenilor în procesarea informațiilor și luarea deciziilor. Armata folosește AI pentru a crea platforme de luptă autonome care, fără intervenția umană, pot căuta și distruge în mod independent țintele inamice. Această armă este deosebit de eficientă în tactici, atunci când mulți roboți mici atacă un scop”, se arată în raportul Comisiei, potrivit stiripesurse.ro.
Specialiștii recomandă ca inteligența artificială să fie integrată în toate tipurile de echipamente militare, deoarece poate fi folosită în mai multe domenii, inclusiv monitorizarea rețelelor inamice și planificarea operațiunilor de luptă.
Experții din FDTF mai notează că biotehnologia poate fi utilizată pentru a spori eficacitatea în luptă a personalului militar. Progresele în biologia sintetică vor duce la crearea de coduri genetice care nu există în natură, dar care pot deveni o armă formidabilă și eficientă.
Vorbim despre viruși militari ai unei noi generații de acțiuni selective – de exemplu, infectând doar reprezentanții unui anumit grup etnic.
Comisia notează că, în domeniul biotehnologiei, China este în acest moment lider mondial. Ea mai remarcă faptul că sistemul de sănătate american este extrem de vulnerabil, lucrul demonstrat de faptul că SUA au de departe cel mai mare număr de infectări cu coronavirus.
Comisia specială din Congres mai explică faptul că, în viitor, hackerii vor fi mai utili în succesul unor operațiuni decât unitățile militare. Acțiunile din spațiul cibernetic pot fi folosite pentru a exercita influență politică sau economică, spionaj, atacuri asupra elementelor cheie ale infrastructurii.
Dincolo de pregătirea ofensivei, experții recomandă investiții și în apărare, căci computerizarea și integrarea armelor americane în rețea îi fac vulnerabili la hackeri, și în noile metode de protecție împotriva sistemelor moderne de război electronic. În special, ei propun să creeze o alternativă la sistemul de poziționare globală prin satelit GPS, care se tem de interferențe.
Autorii raportului mai afirmă că rușii și chinezii și-au sporit în ultimii ani capacitățile pe orbita terestră joasă, iar americanii ar trebui și ei să-și dezvolte propriile platforme militare orbitale. Totodată, ei îndeamnă Washingtonul să accelereze programul național de creare a armelor hipersonice.