Furtul MILIARDULUI din Republica Moldova: Un raport ținut la secret de oligarhul Vlad Plahotniuc arată că printre jurisdicțiile folosite pentru spălarea banilor se afla și România (DOCUMENTUL INTEGRAL)

Furtul MILIARDULUI din Republica Moldova: Un raport ținut la secret de oligarhul Vlad Plahotniuc arată că printre jurisdicțiile folosite pentru spălarea banilor se afla și România (DOCUMENTUL INTEGRAL)

EXCLUSIV ONLINE // După ce oligarhul Vladimir Plahotniuc a pierdut puterea în Republica Moldova, încep să apară informații publice despre serie fără precedent de ilegalități comise sub guvernarea acestuia. Cele mai așteptate dezvăluiri vizează celebrul „furt al miliardului„, în fapt o schemă de devalizare bancară prin care persoane apropiate afaceristului și politicianului Ilan Șor, la rândul său un apropiat al lui Plahotniuc, au reușit să sustragă o sumă uriașă fără a fi găsit niciun responsabil.

Iată că joi, o comisie de anchetă a publicat așa-numitul Raport Kroll-2, ținut până acum la secret, în care este explicată schema folosită de un grup de companii din grupul Șor pentru a devaliza Banca de Economii din Republica Moldova. În document sunt identificate 77 de firme diferite ce ar face parte din acest grup.

Potrivit raportului, deciziile de acordare a creditelor se luau de către Comitetul Executiv al Băncii condus de Ila Șor. De asemenea raportul explică modul cum au fost plimbați banii scoși din Banca de Economii.

România în Raportul Kroll 2

Fonduri de împrumuturi totalizând aproximativ 2,6 miliarde de dolari au fost transferate prin intermediul unui mecansim de spălare a banilor care au implicat două banci letone și 81 de conturi.

Printre jurisdicțiile folosite pentru spălarea banilor apare și România, unde ar fi fost plimbați 12,1 milioane de dolari sub forma a 23 de tranzacții.

12,1 milioane de dolari au fost plătite către o entitate într-o serie de 23 de tranzacții. Conturile în numele acestei entități au fost, de asemenea identificate la banci din Cipru”, se menționează în Raportul Kroll.

Fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza, a comentat recent perspectiva întoarceriimiliardului furat din sistemul bancar. El a precizat că încercareade a ajunge lafonduriprin intermediul comisiilor rogatorii în statele în care au fost plasațibanii nu are mari șanse.

„Cum intoarcem miliardul? Pentru mine si cred ca pentru multi alti moldoveni este un element de onoare sa contribuim la intoarcerea miliardului (de dolari!) furat din sistemul bancar. Devenit intre timp 25 de miliarde de lei si care datorita unui „simplu prim-ministru” &co vor fi recuperate din buzunarele noastre. Totodata, este dorita si asteptata pedepsirea exemplara a beneficiarilor, executantilor, regulatorilor, politicienilor etc., intrucat acest jaf este o mare rusine, care a pus Republica Moldova pe harta gansterismului mondial. Ii cred pe procurori!

Incercarea de a „ajunge” la bani prin comisii rogatorii in statele in care au fost „parcati” acesti bani nu are mari sanse. Banii sunt fluizi – azi aici, maine dincolo. Deja transferati in bunuri, avioane, vile… In cazul in care sunt dovezi certe, recuperarea se face prin decizii de judecata in tarile respective, dar e o cale extrem de lunga si costisitoare. Infractorii au timp si multi bani sa se „apere” in jurisdictiile straine. Guvernul Republicii Moldova, nu. Se stie din practica, costurilepentru recuperare constituie aprox. 10% din suma, fara nicio garantie de succes.”, a explicat Ioan Sturza.

Sturza propune drept o soluție de recuperare a banilor „intentarea de procese penale internaționale împotriva țărilor în care se află aceste bănci, dar și unde au fost utilizați acești bani – Elveția, Germania, Estonia, UK, Lituania, Cipru, Emiratele Arabe, Rusia, Ucraina, România etc. Pentru că fost permisă legalizarea banilor de proveniență ilegală.”

Raport Kroll-2

Raport Kroll by on Scribd

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:53 - Liviu Dragnea, după dezvăluirile lui Ponta: Cel mai urât lucru pe care l-a spus a fost că nu putem compara Belgradul cu niște sate amărâte și cu niște coșmelii din România. Mi se pare de o gravitate foarte mare (VIDEO)
21:47 - Liviu Dragnea: „Nu avea când Victor Ponta să dea ordin peste autoritățile române cu atribuții în domeniu la Porțile de Fier”
21:36 - Un oraș din România a introdus taxa pe câine. De ce trebuie să o achite și persoanele fără animale de companie
21:10 - Claudiu Târziu, dezvăluiri neștiute din conflictul cu George Simion: “El e un tip autocrat. A fost învățat să comande și să controleze totul de unul singur”. De când au apărut problemele (VIDEO)
20:59 - Ionuț Moșteanu, despre retragerea sprijinului pentru Lasconi: „O decizie rațională, luată pentru țară” (VIDEO)
20:56 - Urmărire ca în filme, în Dolj. Gestul neașteptat făcut de șofer după ce a fost blocat de polițiști
20:32 - Nicușor Dan a dezvăluit ce își notează în carnețul său, zi de zi: “Sunt niște sfaturi. Mi-am trecut aici o discuție pentru …” (VIDEO)
20:30 - Nicușor Dan: “E obligatoriu să discuți cu partenerii americani, pentru că este un parteneriat strategic care asigură securitatea României”
20:26 - Andreea Bălan, dezvăluiri despre eșecurile din viața amoroasă. „Am văzut la un moment dat că trăiesc cu invidie și cu mai puțină iubire”
20:08 - Nicușor Dan: „Nu vreau să promit, dar se impune schimbarea lui Ciolacu” / „Mi-aș dori un premier de dreapta și USR să intre la guvernare”