Raport în Congres: SUA trebuie să fie pregătite pentru războaie simultane cu China şi Rusia

Raport în Congres: SUA trebuie să fie pregătite pentru războaie simultane cu China şi Rusia
Sursa foto: Lockheed Martin

Statele Unite trebuie să se pregătească pentru posibile războaie simultane cu Rusia și China prin extinderea forțelor sale convenționale, întărirea alianțelor și îmbunătățirea programului său de modernizare a armelor nucleare, a declarat joi un grup bipartizan desemnat de Congres, potrivit Reuters.

Raportul Comisiei pentru acțiune strategică vine pe fondul tensiunilor cu China din cauza Taiwanului și a altor probleme și pe fondul agravării fricțiunilor cu Rusia în legătură cu invazia sa în Ucraina.

Un oficial înalt implicat în raport a refuzat să spună dacă briefingurile comisiei de informații au arătat vreo cooperare între China și Rusia în domeniul armelor nucleare.

„Ne facem griji… poate exista o coordonare finală între ei într-un fel, ceea ce ne duce la această construcție în două războaie”, a spus oficialul sub condiția anonimatului.

Descoperirile ar da peste cap actuala Strategie de securitate națională care cere câștigarea unui conflict în timp ce descurajează altul și necesită creșteri uriașe ale cheltuielilor pentru apărare cu sprijinul incert al Congresului.

„Recunoaștem realitățile bugetare, dar credem, de asemenea, că națiunea trebuie să facă aceste investiții”, a spus democratul Madelyn Creedon, fost șef adjunct al agenției care supraveghează armele nucleare și vicepreședintele, Jon Kyl, un senator republican în retragere.

„Statele Unite și aliații săi trebuie să fie gata să descurajeze și să învingă ambii adversari în același timp”, a spus Comisia pentru acțiune strategică. „Ordinea internațională condusă de SUA și valorile pe care le susține sunt în pericol din partea regimurilor autoritare chinez și rus”.

Congresul a stabilit grupul de șase democrați și șase republicani în 2022 pentru a evalua amenințările la adresa Statelor Unite și a recomanda schimbări.

Amenințările chineze și rusești vor deveni acute în perioada 2027-2035, așa că „deciziile trebuie luate acum pentru ca națiunea să fie pregătită”, se arată în raportul de 145 de pagini.

Raportul spunea că în cei 30 de ani Programul de modernizare a armelor nucleare, care a început în 2010 și a fost estimat în 2017 că va costa 400 de miliarde de dolari până în 2046, trebuie să fie finanțat integral pentru a moderniza toate focoasele, sistemele de livrare și infrastructura.

De asemenea, ar trebui să prelungească durata de viață operațională a submarinelor cu rachete balistice și să desfășoare mai multe arme nucleare tactice în Asia și Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)