Raport confidențial al ONU: Hackerii nord-coreeni au furat peste 300 de milioane de dolari pentru a plăti armele nucleare

Raport confidențial al ONU: Hackerii nord-coreeni au furat peste 300 de milioane de dolari pentru a plăti armele nucleare
Foto: Pixabay

Armata de hackeri din Coreea de Nord a furat sute de milioane de dolari pe tot parcursul anului 2020 pentru a finanța programele de rachete nucleare și balistice ale țării, încălcând dreptul internațional, potrivit unui raport confidențial al Națiunilor Unite (ONU).

Peste 300 de milioane de dolari, furați de hackerii nord-coreeni pentru a plăti armele nucleare

Documentul a acuzat regimul liderului Kim Jong Un că a efectuat „operațiuni împotriva instituțiilor financiare și a caselor virtuale de schimb valutar” pentru a plăti armele și a menține economia în dificultate a Coreei de Nord. O țară anonimă care este membră a ONU a susținut că hackerii au sustras active virtuale în valoare de 316,4 milioane de dolari între 2019 și noiembrie 2020, potrivit documentului, scrie CNN.

Raportul susține, de asemenea, că Coreea de Nord „a produs materiale fisibile, a întreținut instalații nucleare și și-a modernizat infrastructura de rachete balistice”, continuând în același timp „să caute material și tehnologie pentru aceste programe din străinătate”.

Coreea de Nord a încercat ani de zile să dezvolte arme nucleare puternice și rachete avansate pentru a le asocia, în ciuda costurilor imense și a faptului că o astfel de urmărire a transformat țara într-un paria internațional interzis de ONU să desfășoare aproape orice activitate economică cu alte țări.

Anchetatorii ONU au declarat că o țară anonimă a evaluat că este „foarte probabil” că Coreea de Nord ar putea monta un dispozitiv nuclear pe o rachetă balistică de orice rază, dar nu era încă clar dacă aceste rachete ar putea reintra în atmosfera Pământului.

Raportul a fost scris de Grupul de experți al ONU în Coreea de Nord, organismul însărcinat cu monitorizarea aplicării și eficacității sancțiunilor aplicate regimului Kim ca pedeapsă pentru armele nucleare și dezvoltarea rachetelor balistice.

Detalii din raport, care este în prezent confidențial, au fost obținute de CNN printr-o sursă diplomatică de la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, care a împărtășit porțiuni din document cu condiția anonimatului. Raportul grupului este format din informații primite de la țările membre ONU, agențiile de informații, mass-media și cei care fug din țară – nu Coreea de Nord însăși. Aceste rapoarte sunt publicate de obicei la fiecare șase luni, unul la începutul toamnei și altul la începutul primăverii.

Nu este clar când va fi publicat acest raport. Scurgerile anterioare au înfuriat China și Rusia, ambii membri ai Consiliului de Securitate al ONU, ducând la blocaje diplomatice și întârzieri.

Misiunea Coreei de Nord la Organizația Națiunilor Unite nu a răspuns la solicitarea CNN pentru comentarii, dar afirmațiile din raport sunt în conformitate cu planurile recente prezentate de Kim. La o reuniune politică importantă , luna trecută , Kim a spus că Coreea de Nord va lucra pentru a dezvolta noi arme avansate pentru programele sale nucleare și de rachete, cum ar fi armele nucleare tactice și focoasele avansate concepute pentru a penetra sistemele de apărare antirachetă pentru a descuraja Statele Unite, în ciuda raportului s-a dezvoltat alături de fostul președinte american Donald Trump.

Trump a încercat să-l determine pe Kim să renunțe la căutarea armelor nucleare prin diplomație la nivel înalt, pariat că abilitățile sale de negociere l-ar putea ajuta să ajungă acolo unde președinții din trecut au eșuat. Trump a devenit primul președinte american aflat în ședință care a întâlnit un lider nord-coreean în 2018 și apoi l-a mai întâlnit de două ori, dar nu a reușit să-l convingă pe tânărul dictator nord-coreean să înceteze să urmărească armele nucleare.

Nu este clar cum va merge exact președintele SUA Joe Biden, deși asistenții săi au arătat clar că aliații Coreea de Sud și Japonia vor fi puternic implicați . Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al lui Biden, a declarat săptămâna trecută că administrația efectuează o revizuire a politicilor și că nu va „trece înainte de acea revizuire” în public.

Pandemia de coronavirus a afectat veniturile Coreei de Nord

Panoul ONU a constatat că controalele stricte ale Coreei de Nord la frontierele Covid-19 au afectat capacitatea regimului de a aduce valută foarte necesară din străinătate. Phenianul folosește scheme complexe de evitare a sancțiunilor pentru a-și menține economia pe linia de plutire și pentru a ocoli sancțiunile stricte ale ONU.

Cărbunele a fost, în mod istoric, unul dintre cele mai valoroase exporturi din Coreea de Nord – raportul Comisiei din 2019 a constatat că Phenianul a colectat 370 de milioane de dolari exportând cărbune, dar transporturile din iulie 2020 par să fi fost suspendate.

Acest lucru se datorează probabil faptului că Coreea de Nord și-a rupt aproape toate legăturile cu lumea exterioară în 2020 pentru a preveni un aflux de cazuri de coronavirus, inclusiv întreruperea aproape a tuturor schimburilor comerciale cu Beijingul, o linie de salvare economică de care țara sărăcită are nevoie pentru a-și împiedica oamenii să moară de foame. Deși această decizie pare să fi ținut pandemia la distanță, aceasta a adus economia nord-coreeană mai aproape de prăbușire decât a fost în decenii.

Experții consideră că Coreea de Nord s-ar putea baza în continuare pe hackerii săi pentru a aduce venituri în timpul pandemiei din cauza închiderii frontierei.

Coreea de Nord a cooperat cu Iranul

Raportul a citat mai multe națiuni fără nume, care au susținut că Coreea de Nord și Iranul au relansat cooperarea în cadrul proiectelor de dezvoltare a rachetelor pe distanțe lungi, inclusiv comercializarea părților critice necesare dezvoltării acestor arme. Coreea de Nord a lansat cu succes trei rachete balistice cu rază intercontinentală (ICBM) în 2017 și a defilat un nou ICBM gargantuan la un eveniment public din octombrie.

Căutarea de către Iran a unei tehnologii similare și actualul său arsenal de rachete balistice este un punct de foc major în disputele de lungă durată ale Teheranului cu diferiți vecini arabi și Statele Unite. Arabia Saudită și alte țări arabe din Golf au cerut reducerea armelor balistice ale Iranului, dar liderii iranieni au declarat în repetate rânduri că arsenalul nu este în curs de negociere.

Teheranul a părut să nege că ar lucra cu Coreea de Nord la tehnologia rachetelor. Raportul a inclus comentarii din partea Misiunii ONU a Iranului, care a susținut în decembrie că grupului de experți al ONU i s-au dat „informații false și date fabricate ar fi putut fi folosite în investigații și analize ale grupului”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
17:43 - Blocaje în trafic, după prima zăpadă abundentă din an. Șoferii au stat ore întregi în coloane. Recomandările polițiștilor
17:40 - Curtea de Apel București menține controlul judiciar în cazul generalilor SRI Coldea și Dumbravă, dar le permite să iasă din țară. Ei nu pot părăsi, însă, spațiul UE. Decizia e definitivă
17:32 - Dezbatere Elena Lasconi – George Simion, la Micutzu. Ce au spus cei doi candidați la prezidențiale despre adopția de copii de către persoane de același sex și despre lupta împotriva drogurilor. Simion: “E un elefant mare în cameră și nu e Piedone” (VIDEO)
17:14 - Băsescu: Marele patriot de serviciu George Simion apare umăr la umăr cu Peiu. Petrișor Peiu a fost consilierul lui Năstase, când acesta a făcut privatizările alea iresponsabile. Și acum ne vorbește de patriotism… (VIDEO)
16:49 - Elena Lasconi, întrebată la dezbaterea electorală organizată de Micutzu, dacă va fi de acord cu noi taxe și impozite pentru a reduce deficitul bugetar: „Vă garantez pentru guvernul de dreapta că acest lucru nu se va întâmpla” (VIDEO)
16:47 - Băsescu, despre promisiunea lui Ciolacu de reindustrializare a României: Păi, cine a dezindustrializat-o? Nu Năstase și PSD? / Cei care pretind că ne-am dat petrolul și gazele ca șpagă ca să intrăm în UE sunt niște lichele! (VIDEO)
16:38 - Incendiu de proporții în Vâlcea, pe Valea Oltului. Peste 10 hectare de pădure au fost afectate
16:21 - Băsescu: Mastodontul PSD-PNL se va menține. Cearta lor e o gogoașă. Fără Opoziție încă 4 ani va fi dezastru. Oamenii, dacă vor să vadă cum e fără Opoziție, să-și aducă aminte că-l voiau pe Bombo în Congo, că dominarea absolută a PSD le-a făcut mult rău (VIDEO)
16:07 - Facebook Messenger vine cu o actualizare spectaculoasă. Apelurile video HD și alte noutăți apar în 2024
16:04 - O nouă taxă pentru românii care locuiesc la bloc! Câți bani vor trebui să plătească în plus la întreținere: „Prima aberație a iernii”