Raport CE: Ucraina nu îndeplinește decât două dintre cele șapte condiții impuse de UE. „Cinci sunt la un anumit nivel de progres”

Raport CE: Ucraina nu îndeplinește decât două dintre cele șapte condiții impuse de UE. „Cinci sunt la un anumit nivel de progres”
Foto: Pixabey

Surse diplomatice au declarat că miercuri, Comisia Europeană a transmis o evaluare intermediară în legătură cu progresele realizate de Ucraina pentru a putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Potrivit AFP, Comisia Europeană a recunoscut că Ucraina a înregistrat anumite progrese, dar a subliniat că încă mai există criterii care nu au fost îndeplinite. Această evaluare vine în contextul eforturilor Ucrainei de a se apropia mai mult de Uniunea Europeană și de a-și consolida relațiile cu statele membre.

Progresul Ucrainei către aderarea la UE: Două condiții îndeplinite, cinci în curs de progres

La Bruxelles, ambasadorilor celor 27 de țări membre li s-a prezentat un raport oral de către comisarul european pentru Extindere, Oliver Várhelyi din Ungaria, în care se menționează că Ucraina a satisfăcut două dintre cele șapte condiții impuse de Uniunea Europeană pentru a începe negocierile de aderare.

„Două sunt îndeplinite şi cinci sunt la un anumit nivel de progres”, a spus un diplomat.

În iunie anul trecut, în urma invaziei Rusiei, Uniunea Europeană (UE) a acordat Ucrainei un gest extrem de simbolic prin acordarea statutului de candidat. Comisia Europeană a stabilit şapte obiective esenţiale pentru Kiev ca condiţii prealabile pentru începerea negocierilor de aderare. Aceste obiective includ consolidarea eforturilor de combatere a corupţiei răspândite pe scară largă şi implementarea reformelor judiciare. Aceste cerinţe reprezintă paşi critici pe care Ucraina trebuie să-i întreprindă pentru a se alinia valorilor şi standardelor europene, în vederea posibilei aderări la UE.

„Nu ar trebui să tragem concluzii pripite. Nu este concludent în acest stadiu. Raportul real va fi prezentat în octombrie”, a subliniat un diplomat.

Presiuni pentru aderarea Ucrainei în UE: Diplomatii europeni sunt reticenți

Diplomații europeni au declarat că cele două condiții îndeplinite sunt reducerea influenței politice în mass-media și reformele sistemului judiciar. Cu toate acestea, ei au recunoscut că lupta împotriva corupției rămâne o problemă, după prezentarea Comisiei. Unul dintre diplomați a subliniat că președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat că nu poate lupta împotriva Rusiei și a oligarhilor în același timp.

Kievul se confruntă cu presiuni pentru a iniția negocieri de aderare în acest an, însă deschiderea acestor negocieri necesită aprobarea celor 27 de state membre ale Uniunii Europene, scrie economica.

În timp ce Polonia și statele baltice susțin solicitarea de aderare a Kievului, unele țări, precum Germania și Olanda, sunt reticente în a grăbi acest proces.

„Ne întrebăm dacă este posibil să se obţină rezultate durabile în patru luni, dacă nu este deja cazul astăzi”, a comentat un diplomat sceptic.

Nemulțumirea Ungariei și Greciei față de lista neagră a Ucrainei

Ungaria și Grecia manifestă nemulțumire față de lista neagră întocmită de autoritățile ucrainene pentru sancționarea companiilor și persoanelor acuzate că au sprijinit efortul de război al Rusiei.

Budapesta a condamnat „atitudinea din ce în ce mai ostilă a Ucrainei față de Ungaria” în urma includerii băncii ungare OTP pe listă. Decizia a fost considerată „nejustificată”. În același timp, Atena a amânat adoptarea celui de-al 11-lea pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei ca semn de protest față de includerea armatorilor greci pe lista de sancțiuni. Această poziție a fost anunțată de un reprezentant al unui stat membru miercuri.

Republica Moldova a primit statutul de candidat în același timp cu Ucraina, dar până în prezent a îndeplinit doar trei din cele nouă condiții necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare. În același timp, Georgia a îndeplinit trei din cele douăsprezece criterii stabilite pentru obținerea statutului de candidat, au afirmat diplomații.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
15:05 - Aglomerație la secțiile de vot din București. Oamenii așteaptă zeci de minute, la coadă, pentru a-și exercita votul (VIDEO)
14:47 - Cea mai înaltă femeie din lume și cea mai scundă au stat față în față: „Avem lucruri în comun” (VIDEO)
14:44 - MAI a oferit ultimele detalii cu privire la ce incidente au avut loc în ziua alegerilor prezidențiale, până în ora 14: „Au fost sesizate 80 de posibile incidente, dintre care 43 sunt confirmate”
14:34 - Mesajul unui veteran de război, în vârstă de 100 ani, după ce a votat: “Acum există posibilitatea de a vota ceea ce dorești tu, fără niciun risc”
14:02 - David Popovici, mesaj pentru români după ce a votat la alegerile prezidențiale: „Implicați-vă!”
13:58 - Primarul Sectorul 4, Daniel Băluţă, a votat: „Trebuie să îl alegem pe cel care face parte din această echipă, cel care a luptat alături de noi în ultimii ani, ca viaţa noastră să fie mai bună” (VIDEO)
13:48 - Protestatarul Marian Ceaușescu, dus la secția de Poliție după ce i-a strigat președintelui Iohannis ”borfaşule”. El acuză că a fost bătut de jandarmi. Ce amendă a primit (VIDEO)
13:35 - Incident electoral în Cluj-Napoca! Urnă mobilă trimisă fără poliție la un alegător
13:08 - Klaus Iohannis a votat la Liceul Jean Monnet din București, pentru prezidențiale și pentru referendum. Președintele nu a făcut, însă, declarații la secția de votare (VIDEO)
13:06 - Tentativă de fraudă în Ploiești: Bărbat prins încercând să voteze la două secții diferite