Angela Merkel și alți lideri europeni, spionați de americani prin intermediul serviciilor secrete daneze
Serviciile secrete din Danemarca au ajutat Agenția Națională de Securitate a SUA să spioneze oficiali europeni, inclusiv pe cancelarul german Angela Merkel, sub administrația Barack Obama, scrie politico.eu.
Rapoartele NSA care spionează aliații SUA au ieșit la iveală pentru prima dată în 2013 prin dezvăluirile făcute de denunțătorul Edward Snowden, însă noua anchetă a publicat duminică detalii despre presupusul sprijin al Serviciului de Informații al Apărării (FE) din Danemarca, vecinul nordic al Germaniei.
Citând multiple surse nenumite, radiodifuzorul public danez DR și alte organizații de știri din Germania, Franța, Norvegia și Suedia au raportat că o analiză confidențială a informațiilor daneze a făcut legătura între NSA și FE în perioada 2012-2014. Acest așa-numit raport Dunhammer, realizat de patru specialiști specializați ai Agenții FE în urma dezvăluirilor lui Snowden și încheiate în 2015, au constatat că NSA a putut utiliza sisteme de ascultare daneze prin cabluri de internet submarine, cu cunoștințele și acordul Danemarcei.
Rapoartele mass-media descriu un sistem de cooperare danezo-american utilizat pentru supravegherea și stocarea datelor din cablurile de internet subacvatice. DR relatează că un centru de date a fost chiar construit în acest scop la o unitate de informații daneză de pe insula Amager, la sud de Copenhaga.
Merkel ar fi fost printre ținte, precum și doi dintre rivalii săi din trecut pentru cancelarie, social-democrații Peer Steinbrück și Frank-Walter Steinmeier, ultimul dintre aceștia fiind acum președintele german. DR a raportat, de asemenea, că alți oficiali de nivel înalt au fost supravegheați din Franța, Norvegia și Suedia, deși nu i-au numit.
Contactați de organizațiile de știri care conduc ancheta, guvernele german, suedez și norvegian au declarat că nu au fost la curent cu concluziile raportului de informații danez, în timp ce biroul președintelui francez a refuzat să răspundă.
Ministrul danez al Apărării, Trine Bramsen, a refuzat să comenteze către DR, scriind doar că „interceptarea sistematică a aliaților apropiați este inacceptabilă”.
Ancheta mediatică a fost realizată în colaborare cu ziarul francez Le Monde, ziarul german Süddeutsche Zeitung, radiodifuzorii germani NDR și WDR și radiodifuzorii publici din Suedia (SVT) și Norvegia (NRK).
În urma rapoartelor Snowden din 2013, Obama s-a angajat să nu mai spioneze aliați. Le Monde a spus că nu este clar în acest moment dacă spionajul prin sisteme daneze s-a produs înainte sau după această promisiune.