Raport al dezertorilor: Coreea de Nord a executat un bărbat pentru că a ascultat melodii K-pop și s-a uitat la filme sud-coreene

Raport al dezertorilor: Coreea de Nord a executat un bărbat pentru că a ascultat melodii K-pop și s-a uitat la filme sud-coreene
Foto simbol: Pixabay

Raportul din 2024 privind drepturile omului din Coreea de Nord, publicat de Ministerul Unificării din Coreea de Sud, detaliază o represiune în curs de desfășurare a importurilor culturale.

Coreea de Nord a executat un bărbat pentru că a ascultat K-pop

Un nord-coreean în vârstă de 22 de ani a fost executat public pentru că a vizionat și a distribuit filme și muzică sud-coreeană, susține un nou raport, subliniind încercările disperate ale Phenianului de a opri fluxul de informații și cultură din exterior, scrie The Guardian.

Cazul, detaliat în Raportul 2024 privind drepturile omului din Coreea de Nord, publicat joi de ministerul de unificare al Coreei de Sud, adună mărturii de la 649 de dezertori nord-coreeni.

Potrivit mărturiei unui dezertor fără nume, tânărul din provincia Hwanghae de Sud a fost executat public în 2022 pentru că a ascultat 70 de melodii sud-coreene, a vizionat trei filme și le-a distribuit, încălcând o lege nord-coreeană adoptată în 2020 care interzice „ideologia reacționară și cultură”.

Raportul detaliază eforturile ample ale autorităților nord-coreene de a controla fluxul de informații din exterior, vizând în special tinerii.

Alte cazuri de represiune includ pedepse pentru practici „reacţionare”

Alte cazuri de represiune includ pedepse pentru practici „reacţionare”, cum ar fi miresele care poartă rochii albe, mirii care ochelari de soare sau consumul de alcool din pahare de vin – toate văzute ca obiceiuri sud-coreene.

De asemenea, telefoanele mobile sunt inspectate frecvent pentru scrierea numelui de contact, expresii și termeni argou percepuți a fi de influență sud-coreeană, susține raportul. În timp ce ambele Corei împărtășesc aceeași limbă, diferențe subtile au apărut de la diviziunea după războiul din Coreea din 1950–53.

Interzicerea K-pop-ului face parte dintr-o campanie de protejare a nord-coreenilor de influența „mală” a culturii occidentale, care a început sub fostul lider, Kim Jong-il și s-a intensificat sub fiul său Kim Jong-un.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`