Oamenii de știință trag un puternic semnal de alarmă în primul raport al Agenției Europene de Mediu (AEM) privind riscurile climatice cu care se confruntă Uniunea Europeană. Ei avertizează liderii europeni că blocul comunitar se va confrunta cu efecte absolut catastrofale ale schimbărilor climatice dacă nu iau măsuri acum. Specialiștii speră ca noii europarlamentari, care vor fi aleși în urma alegerilor din 9 iunie, vor înțelege cu adevărat gravitatea situației.
„Dacă nu se iau măsuri consistente acum, majoritatea riscurilor climatice identificate pot atinge niveluri critice sau catastrofale până la sfârșitul secolului. Sute de mii de oameni ar putea muri din cauza valurilor de căldură, iar pierderile economice numai din cauza inundațiilor de coastă ar putea depăși un trilion de euro pe an”, se arată în rezumatul raportului, citat de Politico.
Riscurile cu care se vor confrunta europenii în a doua jumătate a secolului vor depinde de măsurile pe care europarlamentarii le iau (sau nu) acum, așa că „acest lucru merită să se numere printre prioritățile principale ale următorului ciclu politic”, a susținut Leena Ylä-Mononen, directoarea AEM.
Oamenii de știință au stabilit că 21 dintre cele 36 de riscuri climatice evaluate în raport necesită o pregătire mai mare acum, opt dintre ele fiind deosebit de urgente.
„Fiecare dintre aceste riscuri are, de unul singur, potențialul de a provoca degradare semnificativă a mediului și economiei, urgențe sociale și turbulențe politice. Efectele lor combinate sunt și mai puternice”, se arată în document.
Specialiștii susțin că deficitul de apă ar putea declanșa conflicte în Europa. Regiunile de coastă și marine sunt vizate deja de amenințări „critice”. Prin urmare, ei recomandă aplicarea Legii privind Refacerea Naturii, care vizează refacerea a 20% din terenurile și mările UE până în 2030. Proiectul a trecut la limită în Parlamentul European, în ciuda protestelor fermierilor, și urmează să fie votat de țările UE.
„Ritmul accelerat de creștere a nivelului mării și creșterea exponențială a riscurilor de inundații care rezultă necesită mai multe acțiuni acum”, mai susține AEM.
Oamenii de știință atrag atenția că inundațiile de coastă și furtunile vor deveni mai frecvente și mai severe, „cu un impact potențial devastator asupra populației, infrastructurii și activităților economice din Europa”.
Comunitățile de coastă, inclusiv orașe mari precum Amsterdam, se confruntă deja cu un risc tot mai mare de intruziune a apei sărate.
În raport se mai arată că UE trebuie să ia măsuri drastice împotriva poluării agricole. Viitoarea Comisie, rezultată după alegerile din 9 iunie, nu poate continua să-i trateze cu mănuși pe agricultorii care protestează, scrie Politico.
„Reducerea poluării cauzate de agricultură și industrie ar trebui să fie o prioritate pentru a proteja ecosistemele europene în contextul schimbărilor climatice”, mai arată documentul, care punctează că agricultura va trebui să se adapteze la temperaturi mai ridicate și la un regim de precipitații mai neregulat.
Specialiștii mai susțin că Europa sudică e regiunea cea mai afectată de schimbările climatice, existând un risc „critic” de recolte proaste și de amenințări „substanțiale” la adresa aprovizionării cu energie, din cauza temperaturilor mari și a secetelor prelungite.
Mai mult, „Europa de Sud a devenit suficient de caldă ca țânțarii să transmită boli anterior tropicale, inclusiv dengue și chikungunya”, mai avertizează oamenii de știință.