În cursul zilei de vineri, 4 septembrie, Raed Arafat a ieșit cu declarații cu privire la modul de gestionare a crizei COVID-19, din punct de vedere comunicațional.
Șeful DSU a atras atenția cu privire la modul în care personalul medical a fost denigrat în spațiul public și a combătut scenariile conspiraționiste.
„Munca persoalului medical sub o presiune maximă a fost o noutate pentru mulți dintre medici. Medicii nu sunt obișnuiți să vadă că sunt criticați de dimineață până seara inclusiv de colegii din interiorul sistemului sanitar. Ei munceau încontinuu la AȚI, iar alți colegi veneau și negau existența coronavăirusului. Medicii nu fac cursuri de comunicare reală, cum să comunice cu presa și cu oamenii. Unii colegi au preferat să nu comunice deloc, iar cei care au comunicat au devenit țintele unor atacuri pentru a le închide gura.
Ne-am confruntat cu aspectele de legalitate ale acțiunii medicilor. Știm că în România s-au trimis adrese care au spus că sunt monitorizate pentru tortură. Medicii au fost puși sub semnul întrebării ca potențiali torționari. Mesajul care s-a transmis a fost lipsa de înceredere în medici.
Orice persoană are drept absolut, dar până la limita în care pui în pericol viața altora, dreptul de a-i infecta pe alții nu există. Trebuie să existe reguli de sănătate publică care pun limite. Domeniul sănătății publice înseamnă că protejam majoritatea”, a declarat Arafat.
1.339 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, după ce au fost efectuate 25.177 de noi teste, dintre care 14.781 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.396 la cerere.
Numărul de infectări din București a scăzut semnificativ. Ieri au fost bifate 197 de cazuri pozitive. În restul țării, Timiș este noul lider, cu 78 de infectări. Și din Bacău vin vești bune. Doar 53 de infectări au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, spre deosebire de raportarea de ieri, când Grupul de Comunicare Strategică a raportat 115.