Raed Arafat, despre vaccinul anti-COVID: „Nu va rezolva instantaneu situaţia”

Raed Arafat, despre vaccinul anti-COVID: „Nu va rezolva instantaneu situaţia”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departaentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat că apariţia unui vaccin anti-COVID-19 nu va rezolva situația, pentru că este nevoie de foarte multe doze.

„Ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”, afirmă Arafat, precizând că România s-a înscris pe lista ţărilor care au compandat un eventual vaccin.

„Cum au zis şi cei de la OMS, până nu vedem vaccinul noi suntem obligaţi să ne pregătim. Chiar dacă apare vaccinul, noi trebuie să ştim că vaccinul nu va rezolva instantaneu situaţia pentru că ai nevoie de sute de milioane, de miliarde de doze ca să opreşti răspândirea”, a declarat, duminică seară, a Antena 3, Raed Arafat.

Acord UE pentru achiziționarea unui vaccin

Comisia Europeană a încheiat vineri discuţiile preliminare cu Sanofi, o companie farmaceutică, pentru achiziţionarea unui potenţial vaccin împotriva COVID-19. Prin acest contract, odată ce vaccinul se va dovedi sigur și eficient, Comisia ar dispune practic de cadrul necesar pentru a achiziționa 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre UE. În paralel, executivul comunitar continuă discuțiile și cu alți producători de vaccinuri.

„Etapa realizată astăzi cu Sanofi este o primă piatră de temelie a unei strategii europene în materie de vaccinuri mult mai cuprinzătoare. (…) Suntem angajați în discuții avansate cu alte câteva societăți. Cu toate că nu știm, astăzi, care este vaccinul care se va dovedi a fi cel mai eficace în cele din urmă, Europa investește într-un portofoliu diversificat de vaccinuri promițătoare, pe baza diferitelor tipuri de tehnologii. Această strategie ne sporește șansele de a obține rapid un remediu eficace împotriva virusului”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`