Salvatorii români care au fost trimiși în Turcia sunt însoțiți de jandarmi în unele misiuni, pentru protecția lor, dar nu se pune problema să se retragă și vor rămâne acolo până la încheierea fazei de căutare-salvare, a precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, sâmbătă seară, la plecarea trenurilor cu ajutoare.
Șeful DSU a precizat că salvatorii români sunt însoțiți de jandarmi în unele dintre misiunile din Turcia.
„Am discutat cu șeful misiunii pe care l-am trimis și care ține legătura și cu colegii de la echipa de coordonare de la Protecția Civilă Europeană, și cu autoritățile turce. Unele misiuni pe care le execută sunt însoțiți în ele de jandarmi pentru protecția lor, dar nu neapărat care au motive ca să plece de acolo. Este o zonă care este cu foarte multe clădiri dărâmate”, a declarat Raed Arafat.
„Mai apar o persoană sau alta care încalcă regulile ordinii publice și pentru asta s-a decis să se cheme un sprijin și să fie lângă ei o echipă de jandarmi, când ei lucrează, și cu alte echipe, eventual, dacă au solicitat, dar nu se pune problema retragerii. Chiar am fost rugați să mai rămânem o perioadă”, a adăugat secretarul de stat.
Salvatorii români vor rămâne în Turcia până când Turcia va decide că s-a încheiat faza de căutare-salvare, dacă nu apare nimic neprevăzut care să determine chemare lor prematură.
„Asta se va decide cu colegii de la AFAD (agenția turcă de resort, n.r.), dar echipele noastre vor rămâne, cum am zis înainte, până când ni se va spune că s-a terminat faza de căutare-salvare și atunci noi suntem pregătiți imediat să îi aducem înapoi. Dacă apar alte elemente, normal, suntem pregătiți pentru a-i aduce înapoi oricând este nevoie”, a mai spus Raed Arafat.
Precizările oficialului vin în contextul în care Austria și Germania au suspendat operațiunile din Turcia, invocând situația de securitate din țară.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis măsuri dure împotriva persoanelor implicate în „jafuri și violuri”.
„Am declarat stare de urgență”, a declarat Erdogan. „Înseamnă că, de acum înainte, oamenii care sunt implicați în jafuri sau răpiri ar trebui să știe că brațul ferm al statului este pe urmele lor”, a spus el, potrivit Reuters.