Radu Țincu: „Populația nevaccinată, un mic incubator pentru noi variante virale. Una probabil că nu va mai răspunde la anticorpii produși prin vaccinare” / Ce spune medicul despre varianta Lambda (VIDEO)

Radu Țincu: „Populația nevaccinată, un mic incubator pentru noi variante virale. Una probabil că nu va mai răspunde la anticorpii produși prin vaccinare” / Ce spune medicul despre varianta Lambda (VIDEO)
Foto: Pixabay

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, susține că variantele virale de SARS-CoV-2 apar ca urmare a populației nevaccinate. La Știrile B1 TV prezentate de Aneta Sângeorzan, marți, expertul a vorbit despre varianta Lambda, despre care studiile efectuate în Japonia și SUA spun că ar fi mai contagioasă.

Dacă studiile se vor dovedi a fi adevărate în urma evaluărilor științifice, spune Radu Țincu, „se ridică o mare problemă asupra eficienței anumitor vaccinuri împotriva acestei variante Lambda”.

De la debutul campaniei de vaccinare, în România au fost imunizate cu schemă completă peste 5 milioane de persoane.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Țincu, pe B1 TV, despre Lambda și apariția variantelor virale de coronavirus

„A apărut în Peru (varianta Lambda, n.r.), unde peste 80% din îmbolnăviri în prezent sunt cu această variantă virală, dar ea a mai fost identificată și în alte țări. Chile, Columbia, Argentina au raportat astfel de cazuri. În America sunt doar 44 de pacienți confirmați cu această variantă virală Lambda, rămânând dominantă varianta Delta pe care deja o cunoaștem. Cele două studii despre care și dumnevoastră ați spus la începutul discuției sunt efectuate în Japonia și în America, la New York, și ne spun faptul că este posibil ca această variantă să fie mai rezistentă la anticorpii pe care îi dezvoltăm în urma vaccinării, însă cele două studii nu au fost încă publicate și nu au fost supuse evaluării științifice pentru a ne asigura că acestea sunt efectuate în conformitate cu metodologia de cercetare științifică. Ceea ce știm tot din studiile acestea publicate de japonezi și americani este că varianta Lambda este mai contagioasă, lucru care este dovedit în studiile efectuate de ei. Așteptăm ca aceste studii să fie evaluate. Dacă ele într-adevăr se vor dovedi a fi adevărate, se ridică o mare problemă asupra eficienței anumitor vaccinuri împotriva acestei variante Lambda”, a declarat Radu Țincu.

Variantele virale, a subliniat medicul, „nu țin de conspirație sau de faptul că cineva dorește să apară noi variante virale”.

„Un singur lucru aș vrea să spun apropo de apariția acestor variante virale. Ele nu țin de conspirație sau de faptul că cineva dorește să apară noi variante virale. Variantele virale apar ca urmare a populației nevaccinate, care se transformă într-un mic incubator pentru noi variante virale. Cu cât mai multă populație este nevaccinată, cu atâta apărea noi variante virale și din păcate, la un moment dat, una dintre ele probabil nu va mai răspunde la anticorpii produși prin vaccinare”, a adăugat Radu Țincu.

Întrebat cam cât ar putea dura până la extinderea variantei, el a explicat: „Este greu de făcută o predicție, însă ați văzut foarte bine că varianta Delta, care este contagioasă și are o contagiozitate ridicată, echivalent cum are și varianta Lambda, a fost nevoie de o perioadă relativ scurtă de timp să devină o variantă dominantă în Statele Unite. Toate variantele virale ale COVID-19 care sunt mai contagioase, într-o perioadă de timp variabilă de la 4, la 6 săptămâni, devin variante dominante într-un anumit areal geografic. Dacă, să spunem, în Europa această variantă va începe să circule, în descurs de 4-6 săptămâni în anumite zone geografice ale Europei va deveni varianta dominantă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`