Circa 400 de rachete a lansat Iranul, marți seară, asupra Israelului, informează Jerusalem Post. Atacul a fost confirmat și de presa iraniană de stat.
Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a făcut mai multe precizări pentru B1 TV, cu privire la românii aflați atât în Israel, cât și în Liban și a dat câteva indicații despre ce ar trebui să facă aceștia.
“În primul rând, după cum ați văzut, și noi ne ne uităm și monitorizăm situația din Israel și din Liban, ca și din întreaga regiune, situația de securitate este una fluidă. Suntem în contact permanent cu misiunile diplomatice și oficiile consulare ale noastre de pe spațiu. În ceea ce privește în zona Libanului, nu există modificări semnificative față de cele pe care le-am transmis în cursul zilei. Avem în zona Orientului Mijlociu echipe consulare mobile, atât la Beirut, cât și în alte state, tocmai pentru a putea oferi asistență consulară cetățenilor români și membrilor de familie din Liban, care solicită acest lucru.
Reiau avertismentul de călătorie pe care noi l-am dat pentru această țară, valabil inclusiv la același nivel și același avertisment de călătorie este valabil și pentru statul Israel, nivelul 8 din 9, evitați orice călătorie. Este în vigoare din luna octombrie 2023 și am încercat să-l reamintim în permanență.
Revenind la ce se întâmplă în seara aceasta și atacurile asupra Israelului, vreau să vă spun și să afirm foarte clar că suntem solidari cu Israel în aceste momente teribile și condamnăm atacurile cu rachete. De asemenea, gândurile noastre sunt alături de cei care sunt țintele acestor atacuri cu rachete. În ceea ce privește cetățenii români, trebuie să reiau avertismentul și recomandările pe care le transmitem și le-am transmis anterior, ca cetățenii români care se află în Israel sau tranzitează acest stat să respecte, în primul rând, instrucțiunile autorităților locale, să se adăpostească în clădiri și spațiile publice special amenajate, în cazul declanșării alarmelor de atac aerian, cum este și în această seară. De asemenea, cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat îi sfătuim să se adreseze Ambasadei României la Tel Aviv, Consulatului General al României la Haifa pentru a-și anunța prezența în regiune, comunicând, bineînțeles, și coordonatele pentru a putea fi contactați”.
Radu Filip a fost întrebat dacă se pune în discuție, într-o astfel de situație, a organizării unui zbor de repatriere, dacă vor exista solicitări din partea românilor de acolo.
“Situația de securitatea este una fluidă și modificări semnificative pot apărea foarte brusc. Mi-e foarte greu să discut pe un scenariu ipotetic. Vom acționa în momentul în care situațiile sunt mult mai clare, de aceea nu vă pot da un răspuns cert la această întrebare”.