Putin, Xi și secretarul general al ONU, Guterres, vor vorbi despre războiul Israel-Hamas

Putin, Xi și secretarul general al ONU, Guterres, vor vorbi despre războiul Israel-Hamas
BRICS / Hepta

Președintele rus Vladimir Putin, președintele chinez Xi Jinping și alți lideri din blocul BRICS al țărilor în curs de dezvoltare vor organiza marți o întâlnire virtuală despre războiul Israel-Hamas, cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres.

Se va publica o declarație comună

Liderii BRICS, Brazilia, India și Africa de Sud, precum și ai Arabia Saudită, Argentina, Egipt, Etiopia, Iran și Emiratele Arabe Unite, care urmează să se alăture blocului în ianuarie, vor participa și ele la discuție, potrivit biroul președintelui sud-african Cyril Ramaphosa.

Ramaphosa va prezida „întâlnirea extraordinară” din cauza poziției Africii de Sud ca actual președinte al BRICS. Se așteaptă ca liderii să facă declarații despre „criza umanitară” din Gaza și probabil că vor adopta o declarație comună.

Întâlnirea are loc la o zi după ce principalul diplomat al Chinei i-a găzduit la Beijing pe miniștrii de externe din Arabia Saudită, Egipt, Iordania, Autoritatea Palestiniană și Indonezia, prima lor oprire într-un turneu al membrilor permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU. Întâlnirea a subliniat sprijinul de lungă durată al Chinei pentru palestinieni și influența sa geopolitică.

Putin a condamnat atacul din 7 octombrie al militanților Hamas asupra orașelor din sudul Israelului, care a declanșat ofensiva Israelului în Gaza. Peste 12.700 de palestinieni au fost uciși în Gaza, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății din Cisiordania. Oficialii de acolo spun că alți 4.000 de oameni sunt declarați dispăruți.

Rusia și China sunt voci de frunte în BRICS, care s-a declarat în mare parte în ultimii ani ca fiind împotriva dominației percepute a Occidentului în afacerile globale. Dar s-au luptat, de asemenea, să adopte politici sau poziții unite în multe probleme din cauza priorităților diferite ale celor cinci membri actuali.

India, care dorește să fie văzută și ca un lider al lumii în curs de dezvoltare, a oscilat între Israel și palestinieni și, din punct de vedere istoric, are legături strânse cu ambii.

Africa de Sud a criticat cu înverșunare Israelul în legătură cu războiul din Gaza și a depus o cerere la Curtea Penală Internațională pentru a-l investiga asupra presupuselor crime de război. Africa de Sud a comparat de ani de zile politicile Israelului din Gaza și Cisiordania cu regimul de apartheid de segregare rasială.

Parlamentul Africii de Sud urmează să voteze marți o moțiune de închidere a Ambasadei Israelului și de rupere a legăturilor cu țara din cauza războiului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`