Vladimir Putin pare dornic să evite escaladarea crizei din Ucraina și să caute o formă de consens cu Occidentul, informează Reuters.
La primele ore ale zilei de marți, Putin a avertizat pentru a doua oară într-o săptămână că țările europene vor fi automat atrase într-un război cu Rusia în care „nu vor exista învingători”, dacă Ucraina se alătură NATO și apoi ar încerca să recucerească peninsula Crimeea pe care Rusia a anexat-o în 2014.
Dar la conferința de presă de la Kremlin care s-a încheiat după ora 1 dimineața, el a mai spus, alături de președintele Franței, că dialogul nu s-a încheiat, că unele propuneri din partea Statelor Unite și a NATO merită discutate și că Rusia va face „totul pentru a găsi compromisuri care să se potrivească tuturor”.
După mai bine de trei luni de tensiune ridicată declanșată de acumularea de către Putin a peste 100.000 de militari lângă granițele Ucrainei, intențiile sale rămân opace. Casa Albă a declarat în weekend că Rusia ar putea comanda un atac în câteva zile sau săptămâni.
Cu toate acestea, doi analiști cu sediul la Moscova, specializați în descifrarea semnalelor de la Kremlin consideră că discursul lui Putin a sugerat că acesta ia negocierea în serios.
„Desigur, își menține pozițiile, dar nu am impresia că are chef de escaladare”, a declarat Andrey Kortunov, șeful Consiliului Afacerilor Internaționale din Rusia. „Probabil că nu ai vorbi cu un adversar timp de șapte ore dacă ai fi vrut doar să-i dai lecții și să îi închizi gura”.
Kortunov a spus că intrarea unui dialog cu Washingtonul privind controlul armelor ar putea fi, prin urmare, în interesul lui Putin.
„Într-un mod care poate satisface cererea lui, deoarece, dacă există negocieri serioase privind controlul armelor în Europa, aceste negocieri pot împiedica infrastructura NATO să se apropie de granițele ruse”, a spus Kortunov.
„Dacă acesta este centrul preocupărilor sale, el poate încerca să rezolve problema în acest fel. Dar, desigur, nu este probabil să renunțe complet la cererea sa principală.”
Cererile principale ale lui Putin au fost retragerea NATO din țările care făceau parte din sfera de influență a URSS, în timpul Războiului Rece, cât și interzicerea aderării Ucrainei, existând temeri că aceasta ar putea apoi să recapete Crimeea, cu ajutorul Aliaților. NATO a răspuns imediat acestor cereri spunând că nu pot fi nici măcar subiectul unor discuții.