Putin l-a înlăturat pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării al Rusiei. Cine este Andrei Belousov, economistul care îl va înlocui

Putin l-a înlăturat pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării al Rusiei. Cine este Andrei Belousov, economistul care îl va înlocui
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Vladimir Putin și-a înlăturat aliatul de multă vreme Serghei Șoigu din funcția de ministru al Apărării în cea mai importantă remaniere a comandamentului militar de când a început războiul din Ucraina în urmă cu mai bine de doi ani.

Popularitate lui Șoigu a crescut în urma anexării Crimeei

Într-o declarație surpriză, Kremlinul a declarat că Andrei Belousov, un fost viceprim-ministru specializat în economie, îl va înlocui pe Șoigu.
Putin, care a depus jurământul pentru cel de-al cincilea mandat de lider al Rusiei la începutul acestei săptămâni, a propus ca Șoigu să preia funcția de șef al puternicului consiliu de securitate al Rusiei.

În prezent, consiliul este condus de Nikolai Patrushev, un fost spion și unul dintre cei mai apropiați consilieri ai lui Putin.
Şoigu, cel mai longeviv ministru al Rusiei, a preluat conducerea ministerului apărării în 2012, după mandatul său ca ministru al serviciilor de urgenţă. El a condus armata Rusiei în războiul din Ucraina, care a început în 2022.

În calitate de ministru al Apărării, Șoigu a fost însărcinat cu modernizarea armatei Rusiei și se credea că avea acces direct la Putin, mergând cu el în excursii regulate de vânătoare și pescuit în Siberia.

Popularitatea lui Șoigu în Rusia a crescut după anexarea Crimeei în 2014. Dar el a fost criticat intens pentru eșecurile militare ale Rusiei după februarie 2022, precum și pentru incapacitatea de a elimina corupția pe scară largă care continuă să afecteze armata.

Cel mai dramatic, Șoigu a fost forțat să respingă o revoltă armată vara trecută de către liderul mercenar Evgheni Prigojin, care a cerut arestarea sa.

Poziția lui Șoigu părea să fi slăbit luna trecută, când serviciile de securitate l-au arestat pe confidentul său pe termen lung, Timur Ivanov, adjunct al ministrului apărării, și l-au acuzat de corupție.

Pe hârtie, reorganizarea de duminică îl plasează pe Șoigu într-o poziție considerată în mod oficial de rang superior decât rolul său în ministerul apărării, în ceea ce unii observatori cred că este o mișcare a lui Putin care îi permite vechiului său aliat să-și salveze onoarea.

Belousov trebuie să găsească o soluție să scadă cheltuielile armatei

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin a decis să-l numească pe Belousov, un economist veteran, la conducerea ministerului apărării, după ce cheltuielile de război ale Rusiei au crescut considerabil.

„Este foarte important să aliniem economia securității cu economia țării, astfel încât aceasta să corespundă dinamicii momentului actual”, a spus Peskov.

Peskov a adăugat că președintele rus a decis ca un civil să conducă ministerul apărării pentru a se asigura că departamentul este „deschis către inovații și idei avansate”. „Cel care este mai deschis la inovații este cel care va învinge pe câmpul de luptă”, a spus Peskov.

Belousov a absolvit Facultatea de Economie a Universității de Stat din Moscova în 1981 cu distincție și, potrivit publicației ruse RBC, a practicat sambo și karate în tinerețe și nu a servit în forțele armate.

În 2000, el a devenit consilier al prim-ministrului rus și s-a alăturat ministerului economiei ca viceministru șase ani mai târziu. Din 2008 până în 2012, a fost director al departamentului pentru economie și finanțe, în aceeași ani în care Putin a servit ca prim-ministru.

În 2012, a fost numit ministru al Economiei. Din 2013 până în 2020, Belousov a fost consilier al președintelui rus. Din 2020, a lucrat ca prim-viceprim-ministru.

Mark Galeotti, directorul companiei de consultanță Mayak Intelligence din Londra, a declarat: „… a avea un economist, cineva care a vorbit despre necesitatea de a subordona practic o mare parte a economiei nevoilor sectorului apărării, are un anumit sens. Acum este, în esență, treaba unui administrator financiar și Belousov poate face asta.”

Rusia a prezidat o creștere masivă a producției militare industriale în ultimii doi ani, cheltuielile totale pentru apărare crescând la aproximativ 7,5% din PIB-ul său.

Un fost oficial al apărării care a lucrat cu Șoigu, vorbind în condiții de anonimat, a declarat: „Kremlinul vrea ca ministerul să fie condus de un economist care știe să-și eficientizeze operațiunile. Ministerul apărării ar trebui să fie eficient și bine condus, deciziile efective de pe câmpul de luptă sunt lăsate în seama armatei”.

Valery Gerasimov, șeful veteran al Statului Major al Rusiei, va rămâne în funcție, potrivit Kremlinului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`